Aggéres

Aggéres – Flood Solutions zorgt voor droge voeten zonder zandzakken

De beelden zijn ons vertrouwd. Een felle onweersbui resulteert altijd wel ergens in Vlaanderen tot ondergelopen straten. De riolering kan de watervloed op korte tijd niet verwerken en spuwt het water in het slechtste geval tot aan jouw voordeur.

Brandweer en civiele bescherming rukken gelukkig snel uit, maar ze kunnen niet overal tegelijk aanwezig zijn. En tijd is kritisch, want vaak sijpelt het water al na enkele minuten binnen als je bij de ongelukkigen bent. Een zoveelste overstroming zette de broers Anthony en Oliver Fémont aan het denken in 2010. Uitgangsvraag: zijn zandzakken nog de oplossing voor wateroverlast in de 21ste eeuw? Een marktverkenning resulteerde al snel in het inzicht dat andere oplossingen mogelijk zijn en dat niemand in België er op dat moment actief mee bezig was om die oplossingen effectief in de markt te zetten. Voor de broers stond het vast: ze zouden hun bestaande vastgoedactiviteiten heroriënteren richting het bestrijden van de overlast van overstromingen. Het bedrijf Aggéres, afgeleid van het Latijnse woord ‘ager’ wat dijk betekent, was geboren.

Als eerste product namen ze de verdeling op van een Self Closing Flood Barrier, een waterkering die zich automatisch en aangedreven door de kracht van het wassende water zelf, sluit. Een mooi product, maar met als klant de overheidssector. Die blinkt meestal niet uit door zijn snelle beslissingen als het over het adopteren van nieuwe technologie gaat. De broers willen daarom ook de particulieren en bedrijfsmarkt aanboren. Daartoe kiezen ze ook resoluut voor het ontwikkelen van eigen producten. De eerste ontwikkeling omvat een systeem van manueel te plaatsen schotten waarmee men erg snel een deur kan afspannen om het water buiten te houden. Momenteel ontwikkelt het bedrijf een nieuwe waterkerende poort die enorme waterdrukken moet aankunnen, nuttig om bijvoorbeeld ondergrondse parkeergarages waterdicht te maken.

Aggéres kwam vorig jaar dankzij het Innovatiecentrum in contact met Sirris, de onderzoeksorganisatie onder Agoria. Die samenwerking versterkt haar inzichten in nieuwe materialen en productietechnieken, kennis die ongetwijfeld het jonge bedrijf zal helpen in haar verdere groeiambities. Het Innovatiecentrum bekijkt verder de mogelijke aanknopingspunten voor de start-up richting Europese Netwerken.   Voor haar ontwikkelingen deed Aggéres al beroep op een IWT studie en bereidt het samen met het Innovatiecentrum momenteel een tweede aanvraag voor. “Innovatie staat definitief op onze radar”, vat Anthony Fémont de nieuwe koers samen.

Meer info:

Innovatiecentrum provincie Antwerpen
Kurt Peys
kurt.peys@innovatiecentrum.be
T: +32 3 216 21 61
M: +32 479 80 30 08

Aggéres
Boomgaarddreef 9
2900 Schoten
www.aggeres.com
Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube