Alpagro Plastics

Alpagro Plastics, een familiebedrijf uit Houthalen, produceert verpakkingen en is gespecialiseerd in plastic draagtassen en flexibele verpakkingen voor groenten en fruit.   Alpagro Plastics ontwikkelde en produceert de BioBag, een composteerbare draagtas.

Carole Vincke, Business Development Manager bij Alpagro Plastics: “ BioBags zijn de nieuwe generatie draagtassen en zijn bijzonder milieuvriendelijk. Deze draagtassen worden gemaakt uit bioplastic, dat bestaat uit een hernieuwbare grondstof zoals bv maïszetmeel en een aantal natuurlijke, biodegradeerbare  polyesters. De BioBags hebben dezelfde eigenschappen als zakken vervaardigd uit conventionele kunststoffen: ze hebben dezelfde draagkracht, trek- en natsterkte, hebben hetzelfde uitzicht en kunnen even goed bedrukt worden. Het grote voordeel van de BioBag is zijn milieuvriendelijkheid. De draagtas is volledig composteerbaar. Bovendien is het productieproces energiezuinig met een lage CO² uitstoot.

Het ontwikkelen van de BioBag heeft een heel leerproces met zich meegebracht. Niet alleen de grondstof veranderde, we moesten ook op zoek gaan naar aangepaste inkten en  lijm. Alles moest composteerbaar zijn, alles moest beantwoorden aan de Europese norm EN13432 om de draagtas biologisch afbreekbaar of composteerbaar te noemen. Bovendien verloopt het productieproces  anders dan bij een gewone plastic draagtas, een specialiteit die wij toch al meer dan 30 jaar onder de knie hadden.

Ons innovatieproces was een leerproces dat gepaard ging met het nodige vallen en opstaan. Ook bij ons liep niet alles van een leien dakje. Maar je moet blijven geloven in jezelf, want de aanhouder wint en dat geldt ook voor een innovatieproces. Bovendien is het geen slecht idee om aan te kloppen bij kennisinstellingen, universiteiten en het Innovatiecentrum Limburg. Dat heeft ons in elk geval vooruit geholpen. Vooral het  zoeken naar de juiste grondstofleverancier en  de juiste composteerbare lijmen was niet altijd evident. Door hun kennis en  hun uitgebreide netwerk heeft het Innovatiecentrum Limburg ons toen goed geholpen.

Innoveren is zeker noodzakelijk voor een Limburgs en Belgisch bedrijf. Omdat het  zuurstof geeft aan een onderneming.  Door constant op zoek te gaan naar nieuwe producten, nieuwe processen, nieuwe toepassingen neem je als  ondernemer voorsprong op  concurrenten en andere spelers.”

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube