Alveare | Change is inevitable, progress is optional

“Change is the law of life and those who look only to the past or present are certain to miss the future”. Niemand minder dan John F. Kennedy sprak deze gevleugelde woorden. Toch is het niet evident om verandering te communiceren en integreren in een organisatie. Daar wil specialist in change management ALVEARE … verandering in brengen.

Waarom hebben zoveel mensen het moeilijk met verandering, terwijl de geschiedenis talloze keren heeft bewezen dat het een noodzakelijke vooruitgangsfactor is? Dat het voor groei, beweging en nieuwe inzichten zorgt? Antwoord: omdat mensen van nature liever vasthouden aan wat ze hebben dan te kijken naar wat ze winnen als ze het loslaten. Change management is in veel bedrijven dan ook een huizenhoge uitdaging.

Een uitdaging die ALVEARE niet uit de weg gaat. Dit jonge bedrijf, dat in zijn twee oprichters niettemin 40 jaar ervaring in change management bundelt, gaf zichzelf de Latijnse naam voor ‘bijenkorf’, een gemeenschap die aan elkaar hangt van verandering en waarvan de leden zich aanpassen in functie van het voortbestaan. ALVEARE wil organisaties leren hoe ze succesvol kunnen veranderen en ontwikkelde daartoe de business simulatie SANGOO, een ontwikkeling die dankzij de trajectbegeleiding van het Innovatiecentrum ook IWT-steun kreeg.

“SANGOO is een visueel ondersteunde verander-ervaring in een fictieve bedrijfsomgeving”, verduidelijkt ALVEARE-oprichter Els Heylen, “die tot doel heeft om leiderschapsvaardigheden voor verandering aan te leren.” “Heel concreet komt men in een krantenuitgeverij terecht, die vanuit het papieren in het digitale tijdperk moet worden geloodst”, vult medeoprichter Stefaan Compernol aan. “Via de business simulatie plaatsen we mensen letterlijk in de regiestoel tijdens dit veranderingstraject, met alle uitdagingen en problemen van dien. Zo leren ze op een heel directe manier hoe ze zo’n verandertraject moeten organiseren, structureren, analyseren en communiceren. Want meestal weten managers wel wat ze willen bereiken, maar niet hoe ze dat moeten aanpakken.”

SANGOO doet dit alles op een meetbare manier, want tijdens het IWT traject werd in samenwerking met KU Leuven ook een online meetinstrument ontwikkeld, aan de hand waarvan de impact van het geleerde kan worden geobjectiveerd. Die meting kan eenmalig na de simulatie, maar ook periodiek gebeuren, zodat de betrokkenen op elk moment zien waar ze in het leerproces staan en wat de impact van hun aanpak is op de organisatie.

“De uiteindelijke bedoeling van de coaching van ALVEARE is om verandering in het leiderschaps-DNA van de organisatie te verankeren”, aldus Heylen. “Verandering brengen is immers verre van evident. Ten eerste is het een complex gegeven waarvoor – helaas –  niet zoiets als een magische formule bestaat. Ten tweede is het altijd specifiek, zelfs al betreft het een operatie in hetzelfde bedrijf. Ten derde moet verandering gestructureerd en lean worden aangepakt, terwijl veel managers first time right verwachten. En ten slotte moet er altijd een balans worden gevonden tussen IQ en EQ – tussen rationeel optreden en luisteren naar de mensen in de organisatie. Die vier karakteristieken komen altijd terug en zijn dus sectoronafhankelijk. Vanuit die vaststelling konden we SANGOO conceptualiseren als een ervaring met een grote gemene deler, waar iedereen zich iets kan bij voorstellen.”

Meer info:

Innovatiecentrum Oost-Vlaanderen
Kris Honraet
kris.honraet@innovatiecentrum.be
M: +32 476 34 22 32

http://alveare-change.com/

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube