Anacura | Biomerkers in bloed en speeksel: de weg naar gezonder sporten

Anacura  is een onafhankelijke laboratoriumgroep actief in healthcare en lifescience. Momenteel loopt er  een onderzoek om via bloed- en speekseltesten de prestaties van sporters te optimaliseren.

Anacura is een koepel met daaronder vier afdelingen, goed voor 220 medewerkers en meer dan 30 jaar expertise in laboratoriumgeneeskunde, anatomopathologie en moleculaire diagnostiek, ondersteuning van geneesmiddelenontwikkeling en stamcellen voor diergeneeskundige toepassingen. “We hebben de krachten gebundeld om relevant te blijven in een snel veranderend medisch en farmaceutisch landschap”, aldus Pascale Engelen, hoofd Externe Relaties. “Dankzij onze combinatie van veelzijdige expertise zijn we meer dan ooit in staat gericht te analyseren en te adviseren binnen de sectoren van life sciences en gezondheidszorg.”

Eén van de huidige onderzoeken focust op de identificatie van relevante biomerkers in bloed en speeksel van sporters, die toelaten hun gezondheid, performantie en herstel beter op te volgen. “Er is uiteraard een duidelijke correlatie tussen sporten en gezondheid”, licht Business Innovation Manager Nathalie Van Bruaene toe, “maar er bestaat ook zoiets als overdreven sporten. Alleen: waar ligt de grens precies? Dat is nog steeds een grijze zone en er zijn nog geen goede biomerkers om die grens te bepalen. Daarom gaan we op zoek naar nieuwe combinaties van biomerkers, die toelaten om vroegtijdig op te sporen of en wanneer een sporter in niet-functionele overreaching gaat – overtraining die niet bijdraagt tot de opbouw van de performantie. Die bevindingen kunnen sportartsen, coaches en individuele sporters dan vertalen in concrete toepassingen om de trainingsschema’s te optimaliseren.”

Het onderzoek, waarvoor Anacura onder begeleiding van het Innovatiecentrum innovatiesteun van het IWT kreeg, is gebaseerd op het analyseren van bloed- en speekselparameters van 300 duursporters, die via een online dagboek hun prestaties, vermoeidheid en gemoedstoestand bijhouden. “ Hoe dan ook zal er een grote hoeveelheid data verzameld worden”, gaat Van Bruaene verder. Deze zullen leiden tot relevante inzichten over het gebruik van biomerkers om performantie en trainingsstatus van de sporters op te volgen. En dat niet alleen voor sporters. We vermoeden namelijk dat de parameters voor niet-functionele overreaching ook opgaan voor werknemers, waar we dan spreken van burn-out. Ons onderzoek kan dan met andere woorden bijdragen tot de ontwikkeling van een testpanel voor het opvolgen van preventieve maatregelen op de werkvloer.”

In de marge van deze studie werd ook een gestandaardiseerde afnamekit uitgetest die toelaat speeksel te bewaren bij kamertemperatuur zonder verlies van kwaliteit dankzij de stabilisatievloeistof die erin aanwezig is. Het speeksel meteen koud bewaren en invriezen is zo niet meer nodig. “We kunnen die kit dus probleemloos meegeven met de atleten, die zo gemakkelijk in het veld staalafnames kunnen doen”, aldus Head of Business Innovation Piet Moerman.

Anacura is overigens nog steeds op zoek naar professionele en recreatieve sporters die aan dit biomerkers-onderzoek wensen deel te nemen. Geïnteresseerden kunnen hiervoor contact opnemen met het studie-team Sportana via sportana@anacura.com.

Meer info:

Innovatiecentrum Oost-Vlaanderen
Kris Honraet
kris.honraet@innovatiecentrum.be
M: +32 476 34 22 32

http://anacura.com/nl

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube