Archi-Duc | Urban farming op zijn best

Champignons zijn een geliefd culinair product. Maar ze moeten kraakvers verkocht worden, wat verre transporten danig bemoeilijkt. Dat bracht Steven Van Robays en Hilde Lapierre op het idee van DIY-kweekpotjes.

archiduc champignons from Nathan Y. Van Gierdegom on Vimeo.

“In oktober 2012 waren wij op vakantie in Brazilië”, steekt Hilde van wal. “En aangezien wij als het ware geboren zijn tussen de champignons, gingen we er meteen op zoek naar verse exemplaren. Beroepsmisvorming (lacht). Dat bleek flink tegen te vallen, want we vonden alleen onnatuurlijk witte, gechloreerde bolletjes in bokalen, die bovendien veel te duur verkocht werden en afschuwelijk smaakten.”

Dat was voor het koppel de trigger: hoe konden ze champignons exporteren op lange afstanden, zonder dat die aan kwaliteit inboetten.

“In gedachten begonnen we met grote grondstoftransporten, zodat de champignons on the road gekweekt worden om dan ter plaatse te oogsten”, aldus Steven. “Die pakketten maakten we om praktische redenen echter steeds kleiner, wat ons begin 2013 op het idee bracht van een potje met zelf te kweken champignons.”

Dat idee leidde tot een jaar van trial and error met veel mislukte experimenten maar uiteindelijk succes: uit dezelfde hoeveelheid compost haalden ze dubbel rendement, zonder kwaliteitsverlies.

Tot zover het kweekproces zelf. Want wanneer ze met het product naar buiten zouden komen, moest het volledige plaatje kloppen, dus ook de verpakking. Hilde: “Het potje moest absoluut de vorm hebben van een champignon. Niet alleen omwille van de knipoog, maar ook om af te wijken van de bekende blauwe bakjes én om de paddenstoelen in optimale omstandigheden te kunnen kweken: het koepeltje reguleert de CO2-uitstoot van de zwammen, de gaatjes aan de boven- en zijkant zorgen voor een aangepast microklimaat, enzovoort. Niet evident als je weet dat de potjes terecht zouden komen in keukens waar de omstandigheden altijd uniek zijn: in de ene is het 18 graden, in de andere 20, de ene laat meer daglicht binnen dan de andere …. Hoe vermijd je dat je paddenstoelen in geen enkele keukenomgeving gaan zweten en dus niet verder groeien? Een lastige denkoefening.”

Om nog te zwijgen van het praktische luik: oplossingen vinden om de potjes effectief te maken en te vullen, want dat moet allebei manueel gebeuren: zolang het octrooi niet was ingediend, mochten ze hiervoor geen enkel productiebedrijf contacteren. “Dus zijn we zelf aan de slag gegaan met betonmolens en hebben we eigenhandig allerhande houten constructies in elkaar gestoken”, lacht Hilde. “Letterlijk alles hebben we zelf ontwikkeld. En dat zonder te weten of ons product zou aanslaan.”

Om de nodige financiële steun te krijgen, klopte het duo eerst aan bij het VLIF, het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds. Steven : “Zij hebben ons toen aangeraden met het Innovatiecentrum te gaan praten om onze case verder uit te bouwen, onze patentaanvraag te verfijnen en onze subsidievraag sterker te maken.”

Uiteindelijk bleek het product, eenmaal in de rekken van Carrefour, een succes.

Momenteel verkopen ze zelfs in landen waarbij het product pas na 5 dagen transport in de winkels staat. De productie zit hierbij op zijn maximum waardoor Archi-Duc zelfs ‘neen’ moet zeggen aan potentiële nieuwe afnemers. Maar er wordt volop werk gemaakt van verdere automatisering.

En de reden van dit succes? “Het is een puur en vers product, dat op geen enkele manier bijkomend wordt behandeld”, antwoordt Hilde. “Bovendien biedt het de klant een beleving: hij ziet zijn champignons groeien.”

Meer info:

Innovatiecentrum Oost-Vlaanderen
Geert Huyghebaert
geert.huyghebaert@innovatiecentrum.be

M: +32 476 34 22 32

www.archi-duc.be

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube