Belgian Bottle Cap | Wijnflessen met schroefdop

En plotseling verschijnen er wijnflessen met een schroefdop… daar sta je dan als bedrijf met meer dan 140 jaar ervaring in de productie van kurken stoppen. Of je moet natuurlijk op tijd beginnen innoveren. Gelukkig is dat wat Belgian Bottlecap Schotte (BBS) uit Rumst deed.


Zaakvoerder Christophe Knuysen besliste 2 jaar geleden om zelf een machine te bouwen die schroefdoppen maakt. Een hele klus, maar zeker niet onmogelijk omdat het bedrijf een eigen machineatelier heeft én ervaring heeft in het bouwen van zijn eigen machines.

Natuurlijk zijn er op de markt machines te koop die schroefdoppen maken. Toch koos Christophe ervoor zelf een machine te bouwen. Waarom? De machines op de markt kosten al gauw 1 miljoen EURO en zijn gericht op massaproductie (minimum 60 miljoen doppen per jaar).


BBS had echter een andere visie: een machine bouwen die de helft minder doppen kan produceren (30 miljoen doppen per jaar), maar ook de helft goedkoper is. Met deze machine speelt BBS in op een ander business model: kleine productie-eenheden dicht bij de klant versus één grote centraal gelegen productie-eenheid zoals de concurrenten. Het grote voordeel van deze decentrale productie ligt in transport- en opslagkost. De doppen passen immers niet in elkaar en nemen daarom enorm veel plaats in. Een gemiddelde klant vraagt maandelijks 700.000 doppen. Wanneer die in één keer geleverd worden, betekent dat 60 m³ aan opslagcapaciteit. BBS wil met een grote camionnette meermaals per week leveren zodat die opslagcapaciteit niet meer nodig is. Een knap voorbeeld hoe innovatie niet alleen ligt in het bouwen van machines, maar evengoed in het bijhorende business model!

In 2014 stapte Christophe Knuysen met dit idee naar het Innovatiecentrum dat het bedrijf in contact bracht met kennistellingen en aan financiële middelen hielp. Het bedrijf ontving een subsidie van €149.802. Deze steun was welkom, want de ontwikkeling van de machine kostte rond de €500.000.

Hoe werkt de machine? De machine vertrekt van een aluminium plaat en produceert 160 schroefdoppen per minuut. De productie gebeurt in 5 stappen: 3 persen stampen de vorm, vervolgens trekt men reliëf in de dop en tenslotte legt men een kunststoffen liner binnenin de dop zodat deze de wijn luchtdicht kan afsluiten.

Tot op vandaag was BBS een referentie in de productie van kurken wijnstoppen en dankzij deze ontwikkeling is het bedrijf goed op weg om ook een referentie te worden in de productie van schroefdoppen.

Bij BBS werken momenteel 6 mensen, het bedrijf hoopt dankzij deze innovatie op 10 jaar tijd te kunnen groeien tot een tewerkstelling van 25 personeelsleden.

Meer info:

Innovatiecentrum provincie Antwerpen
Hans Haagdorens
hans.haagdorens@innovatiecentrum.be
T: +32 3 216 21 61
M: +32 474 04 74 04

Belgian Bottlecap Schotte
Steenweg op Waarloos 41
2840 Rumst
 

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube