BenSBugS

Meelworm op Vlaamse wijze

Duidelijk de voeding van morgen als het van BenSBugS afhangt. Insecten zijn immers voedzaam. Ze bestaan voor een groot deel uit hoogwaardige eiwitten, hebben een goed vetzuurprofiel en bevatten tal van mineralen en vitaminen. Ze kunnen daarnaast op een duurzame en efficiënte manier gekweekt worden. Kortom: een ideaal voedingsproduct!

Ze worden trouwens al in grote delen van de wereld geconsumeerd. Met de toenemende wereldbevolking en een stijgende vraag naar vlees, zullen er snel tekorten aan dierlijke proteïnen zijn. Insecten ook op het Westers menu zetten, is misschien zo gek nog niet! Alleen, wie durft er pakweg een sprinkhaan of meelworm in zijn mond steken?

Bart Mertens heeft daar duidelijk geen probleem mee. Hij vindt ze lekker, een beetje nootachtig. Met zijn idee om insecten als bron van dierlijke proteïnen in voeding te verkopen, klopte hij eind 2013 bij het Innovatiecentrum aan. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk. De commerciële ervaring was aanwezig, maar kennis rond productontwikkeling ontbrak. We brachten hem in contact met Stefaan Roels, een expert in voedingsproductontwikkeling, om hem in dit project te ondersteunen. De klik was er en Stefaan besliste om als vennoot mee in dit project te stappen. BenSBugS was een feit.

Al snel identificeerden Bart en Stefaan een aantal gelijkgestemde zielen. Een insectenfederatie werd opgericht met Bart aan het roer. Dit was nodig om samen met de verschillende overheidsdiensten de wetgeving rond deze nieuwe groep van voedingsproducten te bespreken en te definiëren.  Op deze manier kan gegarandeerd worden dat wanneer de eerste producten op de markt komen, deze veilig en kwalitatief goed zijn.

Nu nog de consument overtuigen. Bart en Stefaan opteren voor de zachte aanpak: de insecten verwerken tot een onherkenbaar maar smaakvol product. Verschillende opties werden overwogen. Uiteindelijk werd er gekozen om hamburgers en wokblokjes  te ontwikkelen.

Er werden contacten gelegd met mogelijke partners en onder begeleiding van het Innovatiecentrum werd met succes een IWT Innovatieproject binnengehaald. De eerste resultaten zijn veel belovend. Zo werden een aantal producten aangeboden op Pukkelpop, en die bleken een groot succes.  Stefaan en Bart hopen nog voor het einde van het jaar hun eerste producten op de markt te hebben.

Meer info:

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube