Biobakkerij De Trog | Bundelt innovatie met ambacht

Biobakkerij De Trog is gespecialiseerd in artisanale productie van biologische broden en aanverwante producten (koek, taarten, sandwiches,…). De laatste jaren stijgt de verkoop van producten spectaculair. Het bedrijf is dan ook continu bezig met het optimaliseren van de productie en schuwt hightech en innovatie niet om dit uit te voeren.

Smartglasses
Voor het verzamelen van de bestellingen werkt De Trog met smartglasses. Het klaarleggen van de bestellingen voor de dagverse producten is een complexe taak. Het gaat om 50 broodsoorten voor 150 klanten, telkens in aangepaste hoeveelheden en in een korte tijdspanne. Vroeger werkte De Trog met papier, maar nu kijken de verdelers met de smartglasses naar de code van een klant, waarna ze op een schermpje in de bril zien hoeveel producten die klant vraagt. Door het gebruik van deze smartglasses, werd de foutenlast met twee derde gereduceerd.Bron: "www.smartpick.be"

Innovatieproject
De Trog brengt ook MAP verpakte producten op de markt, dit zijn verpakkingen in gemodificeerde atmosfeer. Voorbeelden van MAP verpakte broden kan je vinden in grootwarenhuizen. Het zijn de stokbroden of sandwiches die in ‘plastiek’ verpakt zijn en klaar zijn om af te bakken. Maar artisanale broden MAP verpakken is complex en moeilijk omdat het bloem en de zaden, die los op het brood liggen, rond kunnen dwarrelen, waardoor de verpakkingen niet mooi sluiten. En dit heeft een impact op de houdbaarheid van de producten. Om dit probleem op te lossen voerde De Trog onderzoek uit met steun van het IWT. Het resultaat is een nieuwe machine, die met speciaal ontworpen luchtmessen de losse bloem & zaadjes wegblaast, juist voordat de verpakking wordt afgesloten.

Optimaliseren van logistieke flow
Door de stijgende verkoop, wou De Trog voor de verschillende productieprocessen ook de efficiëntie verhogen zodat, met dezelfde middelen, een groter output kon gerealiseerd worden.  Via het Innovatiecentrum kwam De Trog in contact met Sirris, die mee oplossingen bedacht om de productie van stokbroden te verdrievoudigen. En dit zonder de achterliggende kostenstructuur aan te passen!

Wat heeft het Innovatiecentrum hierin betekent voor De Trog?
Door het Innovatiecentrum werd De Trog in contact gebracht met Sirris en met het IWT. Ook de begeleiding van de steunaanvraag bij het IWT werd uitgevoerd door het Innovatiecentrum.

Het  Innovatiecentrum heeft op een snelle en efficiënte wijze De Trog geholpen om de juiste mensen met de juiste kennis bij elkaar te krijgen. De overheid voorziet in allerlei steunmaatregelen, maar zonder de hulp van het Innovatiecentrum zouden we nooit zo snel de juiste weg naar de beschikbare middelen hebben gevonden. (Dirk Matheussen – COO Biobakkerij De Trog).

Meer info:

Innovatiecentrum West-Vlaanderen
Katelijne Strubbe
katelijne.strubbe@innovatiecentrum.be
M: +32 473 94 32 42

Biobakkerij De Trog
Rozendaalstraat 65 - Ieper
www.detrog.be
T: +32 57 48 54 19

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube