Borginsole

3D-digitizing

Borginsole is een jong groeibedrijf dat podologisch, functioneel corrigerende zolen maakt. Het bedrijf uit Rotselaar draagt technologie hoog in het vaandel: met state-of-the-art-systemen speelt het een voortrekkersrol in de podologische wereld.

Podologie is een vrij jonge discipline waarbij men vertrekt van de voet- en lichaamsbewegingen om je gangpatroon te optimaliseren. Een foutieve voetfunctie kan immers leiden tot problemen ter hoogte van de voet, enkel, knie of heup en zelfs tot rug- of nekklachten. Maar hoe corrigeer je? Niet met een klassieke steunzool, wel met een functionele zool! Het maken van zo’n functionele zool is niet zo eenvoudig. Hoe dwing je immers een voet om met een ‘simpele’ zool een andere functie aan te nemen zodat heel het gangpatroon aangepast wordt?

Vroeger werd van de onbelaste voet een negatieve gipsafdruk gemaakt. Nadien moesten de correcties op een positieve voet in gips aangebracht worden en kon de zool gemaakt worden. Dit was een tijdrovend proces en fouten werden snel gemaakt. Wanneer zo’n 10 jaar terug de 3D technologie geïntroduceerd werd, was dit voor zaakvoerder Paul Borgions de eerste stap om zelf meer in de hand te nemen en ook op technologisch vlak te innoveren. Hij introduceerde in 2004 de 3D en Cad Cam technologie in zijn eigen praktijk.

Samen met een software bedrijf werd een designprogramma ontwikkeld om een belaste voet te kunnen scannen en deze scan om te zetten naar een functionele zool. Na drie jaar testen was de scanner in 2007 operationeel. Borginsole, het eerste productielabo in België, was een feit. Gratienne Sioncke, de echtgenote van Paul, stapte mee in het bedrijf om het labo te leiden. In eerste instantie was het bedrijf vooral gericht op de productie van de zolen voor de interne podologiepraktijk. Gauw bleek dat er capaciteit over was om ook voor derden zolen te ontwerpen en te frezen.

Paul zat echter niet stil. De digitale ommezwaai liet immers meer toe. Zo kwam Paul op het idee om op het 3D model voetassen te gaan plaatsen. Door de juiste manipulatie van deze assen konden zijn functionele zolen verder geoptimaliseerd worden om enerzijds de voet beter te sturen, maar meer nog, gans de stijgende bewegingsketen kon beter worden uitgespoord naar knie en rug. 

Deze innovatieve techniek werd eind 2011 gepatenteerd. Ook het aantal externe podologen die hun zolen bij Borginsole uit besteden, groeide aanzienlijk. Dit zette Borginsole begin vorig jaar aan om het systeem om voetafdrukken te nemen performanter te maken zodat er minder fouten gemaakt worden. Hiervoor wilden ze een 3D-digitizing systeem ontwikkelen. Ze gingen op zoek naar partners die hen hierbij konden helpen en kwamen onder andere bij Gebotech terecht. Via hen kwamen ze in contact met het Innovatiecentrum om te kijken of deze ontwikkeling voor IWT steun in aanmerking kon komen. Vanaf dat moment ging hun project in een stroomversnelling. Er werd onder begeleiding van het Innovatiecentrum hard gewerkt aan de opmaak van een dossier dat niet veel later succesvol binnengehaald werd.

Nog geen jaar verder is het prototype een feit. Maar ook dat proces verliep niet altijd zonder slag of stoot. Er werd veel nagedacht, overlegd, getest, aangepast en zelfs weer opnieuw begonnen. Maar het loonde zeker de moeite. En er wordt reeds aan een vervolgproject gedacht!

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube