Cartamundi

Speelkaarten met interactieve chip

Cartamundi werkt samen met imec en Holst Centre aan een speelkaart met een ultradunne chip die interactie mogelijk maakt met bv. smartphones en tablets.


Als Innovatiecentrum maken we er een prioriteit van om Vlaamse bedrijven gericht in contact te brengen met geschikte partners die kunnen zorgen voor een snelle kennisinjectie. Daaruit kunnen soms mooie samenwerkingen resulteren, ook voor Vlaamse topbedrijven zoals Cartamundi. Helemaal mooi wordt het als we kunnen helpen om die samenwerkingen gefinancierd te krijgen, in dit geval dankzij IWT.   

Cartamundi NV, wereldleider in de productie en verkoop van speelkaarten, verzamelkaarten en bordspelen en Holst Centre, opgericht door het Belgische nano-elektronica onderzoekscentrum imec en het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO hebben aangekondigd dat ze gaan samenwerken aan de ontwikkeling van ultradunne flexibele NFC tags. De NFC tag zal ontwikkeld worden in een dunne-film chiptechnologie die geproduceerd wordt op een plastic film. De communicatietags zullen geïntegreerd worden in speelkaarten. Dit past in Cartamundi’s strategie om speelkaarten te ontwikkelen voor de “connected generation”.

Imec, Holst Centre en Cartamundi ingenieurs zullen de chip ontwerpen en het productieproces ontwikkelen en opschalen naar massaproductie. De metaaloxide (IGZO) dunne-film chiptechnologie op plastic zorgt ervoor dat de productiekost van de NFC tags relatief laag gehouden kan worden. De ultradunne en flexibele vorm is nodig om NFC-toepassingen te integreren in papier.

NFC-technologie wordt gebruikt voor draadloze communicatie op zeer korte afstand tussen een tag die in een product geïntegreerd is en elektronische apparaten zoals smartphones en tablets. Vandaag de dag integreert Cartamundi NFC-chips op basis van siliciumchiptechnologie in speelkaarten. Maar deze siliciumtechnologie resulteert in relatief grote, rigide en ook vrij dure chips. IGZO dunne-film chiptechnologie komt tegemoet aan de vraag van de speelkaartenindustrie voor veel dunnere, flexibelere, zo goed als onbreekbare NFC-chips. Daarnaast moeten de toekomstige NFC tags ook de productiekosten en bijkomende functionaliteit beter in balans brengen.

Chris Van Doorslaer, CEO van Cartamundi, legt uit: “Cartamundi wil producten maken die families en vrienden met elkaar verbindt, om zo de “quality time” die ze met elkaar delen te verbeteren. Door de expertise van imec en Holst Centre in dunne-film en nano-elektronica, kunnen we het fysieke met het digitale verbinden en lichte, intelligente kaarten maken met toegevoegde waarde voor de consument.”

“Cartamundi zal niet alleen werken aan de NFC-chip van de toekomst maar wil ook de industriestandaarden in het assemblageproces vastleggen en de conversie naar de speelkaarten maken,” zegt Steven Nietvelt, Chief innovation en marketing officer bij Cartamundi. “Dit alles maakt deel uit van een lopend proces van technologische vernieuwing binnen Cartamundi. Ik ben verheugd dat onze innovatie-ingenieurs met de beste technologische onderzoekers en ontwikkelaars in dit domein zullen samenwerken bij imec en Holst Centre. We hebben alle expertise nodig om deze vernieuwende technologie te kunnen realiseren. We danken ook het IWT voor de financiële ondersteuning van ons project.”

“Imec en Holst Centre werken aan technologische oplossingen voor de toekomst, en onze samenwerking met Cartamundi zal de toekomst van de speelkaartenindustrie ingrijpend veranderen,” zegt Paul Heremans, departementsdirecteur dunne-film elektronica bij imec en technologisch directeur bij Holst Centre. “Chiptechnologie is bijna overal gebruikt in ons dagdagelijks leven en nu zelfs in de speelkaart. We zijn verheugd dat we met Cartamundi kunnen samenwerken aan het verbeteren van de persoonlijke ervaring van het kaartspelen. Dankzij het Innovatiecentrum Antwerpen zijn we terug met elkaar in contact gekomen, hetgeen geleid heeft tot deze samenwerking, die ook financiële ondersteuning krijgt van het IWT.”

Lees meer: Persbericht

Meer info:

Innovatiecentrum provincie Antwerpen
Kurt Peys
kurt.peys@innovatiecentrum.be
T: +32 3 216 21 61
M: +32 479 80 30 08

Cartamundi
Visbeekstraat 22
2300 Turnhout
www.cartamundi.be
Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube