Chocolate Queen

Chocolate Queen ontwikkelt bierpralines

Vier jaar geleden ging Chocolate Queen van start met de ontwikkeling van bierpralines. Ze mikken hiermee naar een smaakvernieuwend product van superieure kwaliteit. Een niet te onderschatten ambitie.

We schrijven anno 2008. Elfie Van Haudenhuyse heeft op dat moment net een specialisatiejaar Patissier-Chocolatier achter de rug. Tijdens haar opleiding had ze kennis gemaakt met artisanaal gemaakte bierpralines. Alhoewel ze het een schitterend idee vond, kampte het product met houdbaarheidsproblemen. Ze besliste de uitdaging aan te gaan om een ultiem Belgische exportproduct te realiseren. Tussen 2008 en 2010 heeft ze verschillende technieken uitgeprobeerd om het bier te bewerken. Het beoogde doel werd echter niet bereikt.

Elfie Van Haudenhuyse en Katleen Van Speybroeck ontmoeten elkaar in juni 2010 tijdens een Bryo bijeenkomst van VOKA. Kathleen is burgerlijk ingenieur scheikunde en heeft een ruime ervaring in de chemische industrie en operationeel management. Al gauw rijpt het idee samen een eigen bedrijf gespecialiseerd in bierpralines op te starten.

Eind 2010, komt alles in een stroomversnelling als ook de vader van Elfie, Roland Van Haudenhuyse, die een achtergrond heeft als burgerlijk ingenieur, mee in het project stapt. Roland heeft een ruime ervaring in de processing industrie. Hij verdiept zich in de aromaproblematiek, dit is immers dè sleutel om te komen tot een perfect product. Na veel trial en error komen ze tot een nieuw concept,  dat bemoedigende resultaten oplevert. “Hier zit in feite het fundamentele verschil van ons product in vergelijking met de concurrentie”, zegt Roland.

Via het Innovatiecentrum wordt een IWT-project ingediend, dat ondertussen ook is goedgekeurd. Bedoeling is de bedachte techniek verder te verfijnen en bierpralines te ontwikkelen, geschikt voor de exportmarkt. Voor dit project wordt beroep gedaan op heel wat externe kennis, zoals bij Flanders Food, de Universiteit Gent, de Katholieke Hogeschool Sint-Lieven en enkele andere bedrijven. Door het samenbrengen van die kennis wil men uiteindelijk een kwalitatief hoogstaand product bekomen. “We mikken weliswaar op het hogere segment van de pralines. Doch is het ook de kunst om een product te maken, met een hoge toegevoegde waarde, maar nog steeds aan een aanvaardbare prijs.” stelt Katleen. Daarom is het ook van belang een goed business model te kiezen. Ook hiervoor wordt het Innovatiecentrum ingeschakeld. Al gauw is ook duidelijk dat intellectuele eigendomsrechten zeer belangrijk zijn en wordt de mogelijkheid van patent-name onderzocht.

Elfie concentreert zich nu verder op het vinden van de juiste combinaties vulling – biersoort, op de problematiek van de houdbaarheid en de branding. Momenteel zijn de eerste producten klaar om markttesten uit te voeren.  “Als alles goed verloopt willen we in het voorjaar van 2013 de eerste producten op de Belgische markt brengen” zegt Elfie. “Dan pas begint de echte uitdaging, de markt veroveren.”

Meer info:
Innovatiecentrum Oost-Vlaanderen
Peter Goeman
peter.goeman@innovatiecentrum.be

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube