Com&Sens | Nieuwe toepassingen op composieten

Composiet wordt het bouwmateriaal van de toekomst genoemd (ruimte en luchtvaart, windindustrie, automobielindustrie, constructienijverheid,…). Het is namelijk een licht, sterk en duurzaam product. Maar de meeste industrieën zijn vrij traditioneel als het op nieuwe materialen aankomt, dus als composiet een kans wil maken, moet het zich eerst bewijzen. En dan kan accurate monitoring van goudwaarde zijn.


Com&Sens bestaat in februari 2017 vijf jaar en is een spin-off van Universiteit Gent, meer bepaald van de onderzoeksgroep ‘Mechanica van materialen en constructies’. De twee vennoten die het bedrijf oprichtten, doctoreerden beiden op de meting van composietmaterialen via optische vezelsensoren. En het zijn die sensoren die de kern van het bedrijf Com&Sens uitmaken.

“Composiet kan in heel wat toepassingen worden gebruikt”, legt doctor-ingenieur Geert Luyckx uit, “zoals vliegtuigen, windturbines, bruggen en andere constructies, watersluizen, enzovoort. Het voordeel van composiet daarbij is dat het niet massief is, maar een gelaagde structuur heeft. Met andere woorden: er kan iets tussen gestoken worden dat bijvoorbeeld belasting en inwerkende krachten meet via een optische vezelsensor, die de diameter heeft van een hoofdhaar, ofte een paar honderd micrometer. Dat kan heel bruikbare data opleveren, omdat composiet een nieuw materiaal is en ingenieurs uiteraard willen weten wat het op lange termijn zal doen in constructies.

Tijdens hun doctoraatsonderzoek , kregen Geert Luyckx en Eli Voet steeds meer de vraag uit de industrie om ganse constructies op die manier te monitoren, wat hen tot het idee bracht een bedrijf op te richten. En dat gebeurde in 2012. Maar het was pas drie jaar later dat Com&Sens écht een boost kreeg, toen ze met een aantal belangrijke innovaties op de proppen kwamen: zoals een vezelsensor die super robuust is uitgevoerd met het oog op eenvoudige installatie en snelle installatietijd, en de herstelmogelijkheid van in composiet ingebedde sensoren. Met hun idee stapten de twee doctor-ingenieurs naar het Innovatiecentrum, om hen te begeleiden bij het opmaken van een VLAIO-subsidiedossier. “Het technisch verhaal hadden we helemaal in de vingers”, gaat Geert Luyckx verder, “maar je moet natuurlijk ook het verhaal vertellen van wat nu de eigenlijk meerwaarde is van het project, uitgedrukt in bedrijfsresultaten. En dan is een partnership met het Innovatiecentrum van goudwaarde.”

“De core van ons bedrijf? Sensoren béter maken, zodat ze de organisatie die ze inzet beter maken. Want vezelsensoren bestaan al ruim 20 jaar, maar weinig spelers uit de industrie weten dat ze door technologische innovaties ook echt bruikbaar kunnen zijn en dus de investering waard. Wij bieden met andere woorden de knowhow om sensoren beter te integreren, efficiënter te gebruiken, enzovoort.”

Eén van de projecten waar Com&Sens momenteel mee bezig is, is het monitoren van offshore funderingen van windturbines (in samenwerking met 24Sea), waar sensoren onder vier oriëntaties van de MonoPile fundering worden geplaatst om de vervorming door belasting (wind en water) te meten. Op deze 500 tot 1000 ton constructies is een robuuste uitvoering van uitermate belang. Daarnaast waren ze ook al actief in Dubai, waar ze grote composieten watertanks voor vissen, bestemd voor een ‘fish farm’ bestukten met sensoren. En ook een grote composieten watersluis in Nederland behoort momenteel tot de projecten – langdurige metingen van de sluizen zullen ook deze industrie overtuigen van het gebruik van composietmaterialen.

Meer info:

Innovatiecentrum Oost-Vlaanderen
Geert Huyghebaert
geert.huyghebaert@innovatiecentrum.be

M: +32 476 34 22 32

http://www.com-sens.eu

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube