CSP Engineering

Par-fill: automatische vulling van parketfouten

Zowel bij volmassief als half-massief parket bestaat de toplaag (dat deel van het oppervlak dat zichtbaar is) uit een natuurproduct, namelijk hout. Dat is niet vrij van fouten, bijvoorbeeld door aanwezigheid van barsten, knoesten en gaten. Bij een volwaardig parket worden deze fouten met een vulmiddel opgevuld vooraleer het parket gebeitst en gevernist wordt.  Deze ‘imperfecties’ konden tot heden uitsluitend manueel gevuld (geplamuurd, opgestopt,…) worden.


Het manueel wegwerken van de hierboven beschreven imperfecties in het parket is een problematische activiteit bij de productie van parket. Het vinden en behouden van geschikt personeel voor deze werkpost, vormt bij de meeste parketproducenten een ernstig probleem. Ook het bewaken van de kwaliteit van dit handwerk is in de sector een aandachtspunt.

CSP Engineering kreeg de laatste jaren van diverse klanten de vraag of het bedrijf geen machine kon ontwikkelen om die controle en correctie automatisch uit te voeren. Jan Peeters, zaakvoerder van CSP Engineering nam de handschoen op. 

Voor de ontwikkeling van de machine kon CSP Engineering wat extra financiële steun gebruiken en dus klopte Jan Peeters aan bij Kurt Peys, innovatieadviseur bij het Innovatiecentrum Antwerpen. Een traject voor het aanvragen van IWT steun voor de uitvoering van een KMO Innovatieproject werd opgestart. Drie uitdagingen lagen aan de basis van dit project. In eerste instantie moest een visie-systeem ontwikkeld worden dat in staat was om de imperfecties te detecteren. Verder moest een geschikte houtpasta samengesteld worden die via een applicatorkop kon aangebracht worden. Hiertoe werkte CSP Engineering samen met een subcontractor, waarbij het bedrijf wel zelf het eigendomsrecht behoudt over de pasta. Tot slot moest dit alles geïntegreerd worden tot een werkend prototype. 

Het project werd goed onthaald door de IWT experten. En CSP Engineering heeft dat vertrouwen niet beschaamd. De ontwikkeling verliep volgens plan. Het eerste prototype is direct na afronding van het project met veel succes voorgesteld aan 20 parketbedrijven uit 5 landen. De eerste contracten lieten niet lang op zich wachten.

Ondertussen broedt zaakvoerder Jan Peeters al op nieuwe ideeën die in de volgende jaren tot nieuwe innovaties zullen leiden. CSP Engineering heeft duidelijk de smaak van het innoveren te pakken gekregen.

Meer info:

Innovatiecentrum provincie Antwerpen
Kurt Peys
kurt.peys@innovatiecentrum.be
T: +32 3 216 21 61
M: +32 479 80 30 08

CSP Engineering
Stenehei 30/10
2480 Dessel
www.csp-engineering.be
Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube