Deknudt Mirror Works & Group De Keyzer | Ontwerp intelligente spiegel

Ontwerp intelligente spiegel

Deknudt Mirror Works (www.deknudtmirrors.com) is een glasveredelaar die zich focust op de toelevering van spiegels aan Europese badkamerproducenten die actief zijn in hogere marktsegmenten. Group De Keyzer (www.dekeyzer.be, www.alke.be) is fabrikant van keuken– en badkamermeubilair en belevert de sanitaire groothandel.


Als glasveredelaar verzilvert, bedrukt en lamineert Deknudt Mirror Works glas. Dit is een nichemarkt,  waardoor het noodzakelijk is om regelmatig nieuwe producten te introduceren. Ook nieuwe klantensegmenten (hotelprojecten, zorgsector, nieuwe groeimarkten) aanspreken, vormt een uitdaging.

De eerste contacten met het Innovatiecentrum West-Vlaanderen dateren van 2004. In de daaropvolgende jaren deed Deknudt Mirror Works op regelmatige tijdstippen beroep op het innovatiecentrum (octrooi, lijmprobleem, strategieoefening met Creax, PUR-problematiek, interne werkgroep “vernieuwing”,  lerend netwerk innovatiemanagement ….).

Group De Keyzer focust op klantgericht maatwerk en hoge kwaliteit. Daarnaast hecht Group De Keyzer groot belang aan permanente innovatie van de geproduceerde keuken –en badkamerconcepten.

In 2012 startten Deknudt en De Keyzer in samenwerking met het Innovatiecentrum West-Vlaanderen  een KMO-IWT- haalbaarheidsstudie op. Met behulp van externe partners concretiseerde men het concept van de intelligente spiegel. Deze badkamerspiegel zorgt ervoor dat wanneer iemand het  haar kamt, de achterkant van het hoofd ook zichtbaar is in de spiegel. Terwijl Howest en KuLeuven zich bogen over de technische (hardware en software) mogelijkheden, ondersteunde U-Sentric de bedrijven Deknudt en De Keyzer rond de  klantenwensen- en segmentatie. Tijdens deze studie bleek dat de uitwerking van het idee wellicht technisch haalbaar was en dat er een reële interesse was voor deze innovatie bij de doelgroep.

Francis Deknudt  en Koen De Keyzer besloten om met dit project verder te gaan en in 2013 werd een IWT-KMO-innovatieproject opgestart. Beide zaakvoerders beslisten om een reeks van 3 opeenvolgende prototypes uit te werken. Tijdens de uitwerking werden verschillende uitdagingen aangepakt, bv. de integratie van een beeldscherm in de spiegel, integratie van een camera, de bescherming van het idee, de kostprijs, de belichting… Bepaalde  uitdagingen werden in samenwerking met de externe kennispartner Howest (ondertussen UGent campus Kortrijk) van dichterbij bekeken. Dankzij de brede en intensieve samenwerking konden de opeenvolgende prototypes vlot tot stand komen en verbeterd worden.

Francis Deknudt: “Eén van de belangrijkste leerpunten in dit innovatieproject was voor ons dat innovatie sterk gestimuleerd wordt als op een intensieve en respectvolle manier wordt samengewerkt met partners die elk een andere invalshoek hebben . Meer en beter samenwerken leidt naar meer innovatie. Het innovatiecentrum fungeerde hierbij als katalysator.

Het “consortium” dat de intelligente spiegel tot stand bracht bestond uit: Deknudt Mirror Works, Group De Keyzer, KU Leuven, Howest, U-Sentric, UGent campus Kortrijk (+Techtransfer UGent), Dekimo, PiliPili en bureau Callewaert. Dat we in de toekomst beter moeten samenwerken is dan ook een waarheid als een koe.”

Meer info

Innovatiecentrum West-Vlaanderen
Dominique De Geest
Dominique.de.geest@innovatiecentrum.be
M: +32 473 54 04 70

Deknudt Mirror Works        
Kasteelstraat 10
8540 Deerlijk
www.deknudtmirrors.com

Group De Keyzer
Industrielaan 35
8930 Menen
www.dekeyzer.be
www.alke.be


 

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube