D'Haene | Lasercladden: metalen onderdelen worden herboren

‘The future of coating and repair’: zo omschrijft D’Haene NV in Roeselare het proces van lasercladden op zijn website. Metalen onderdelen krijgen dankzij deze hoogtechnologische behandeling een nieuwe (en betere) huid of worden efficiënt hersteld.

Al decennialang is D’Haene NV gespecialiseerd in hardverchromeren, precisieslijpen, en de revisie van motoren en hydraulische cilinders. Lasercladden is de nieuwste techniek die ze willen inzetten om hun vooraanstaande reputatie te bestendigen. Tobias Knockaert, Innovation Engineer bij D’Haene NV: “Bij lasercladden wordt een metaal in poedervorm naar een metaaloppervlak getransporteerd via een drijfgas. Een laserlicht verwarmt en smelt dit poeder, met dezelfde of zelfs betere eigenschappen, vervolgens samen met dat oppervlak.”

De voordelen? Minder vervorming, perfecte hechting dankzij de metallische binding, en het feit dat de laag niet kan afbrokkelen. Tobias Knockaert: “Bovendien kunnen we kiezen uit een brede waaier aan poeders, bijvoorbeeld met focus op slijtvastheid, hittebestendigheid, of corrosiebestendigheid. Hoe dan ook is het resultaat een superieure toplaag.

Lasercladden is vernieuwend omdat hier, in tegenstelling tot bij hardverchromeren, geen gebruik wordt gemaakt van chroom-6, een product dat het de komende jaren door de strenger wordende milieueisen moeilijker dreigt te krijgen op de markt. Omdat het echter een onmisbaar product is, moest men op zoek naar een alternatief. En dat werd lasercladden – een techniek die al bestond, maar nog niet geschikt was voor de grote stukken waar D’Haene NV mee werkt. Tobias Knockaert: “Er kwamen dus heel wat technische uitdagingen bij kijken. We voerden daarom eerst een haalbaarheidsstudie uit. Toen die positief bleek, zijn we naar het Innovatiecentrum gestapt. Zij hebben ons in contact gebracht met Sirris, om dit kmo-innovatieproject samen uit te schrijven. Ook bij de aanvraag van patenten heeft het Innovatiecentrum ons geholpen. Leuke bijkomstigheid: tijdens dit proces en de ruim 100 testcases bij klanten hebben wij nieuwe mogelijkheden van lasercladden ontdekt.”

Meer info:

Innovatiecentrum West-Vlaanderen
Matthias Marescaux
matthias.marescaux@innovatiecentrum.be
M: +32 476 86 25 64
D'Haene
Zwaaikomstraat 24
8800 Roeselare
www.dhaene-nv.be
Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube