Dierickx | Koelvloeistof manager voor CNC-machines

Vanuit hun eigen ervaringen met de problemen met de koelvloeistof in CNC-machines, bedachten Dirk en Pieter Dierickx de WillFill. Een volautomatisch meet- en doseertoestel dat intussen ook de interesse van zeer grote bedrijven blijkt op te wekken.

Het bedrijf Dierickx

Dierickx in Wezemaal is een familiebedrijf opgericht door Dirk Dierickx in 1973. Het bedrijf maakt fijnmechanische stukken in metaal, kunststof en composiet. In 2007 stapte ook de zoon, Pieter Dierickx, mee in het bedrijf. Vandaag is hij medezaakvoerder.

Wat direct opvalt als je rondkijkt in het bedrijf en praat met vader en zoon, is hun enorme passie voor techniek en hun drive om steeds te verbeteren. Zo zijn de CNC draai- en freesmachines de modernste op de markt. Een zelf ontwikkeld ladenmagazijn voor de stock van ruwe materialen zorgt ervoor dat er tot 400% meer stock op eenzelfde vloeroppervlak kan. En alle processen lopen via een zelf uitgeschreven cloud-gebaseerde ERP-systeem waarin klanten rechtstreeks hun bestellingen, voorraad en de status van work-in-progress kunnen bekijken. De moeite waard om te vermelden bij dit alles: tot 2015 telde het bedrijf geen enkele medewerker! Dirk en Pieter verdeelden het werk onder elkaar. De volautomatische machines deden de rest.

Het probleem

CNC-machines werken steeds met een koelvloeistof. Dit is een emulsie van water en olie die tijdens de bewerking op het bewerkte stuk wordt gespoten. De emulsie zorgt tegelijk voor koeling, smering en spaanafvoer. Het opvolgen van de concentratie en de vervuiling van deze emulsie moet zelfs bij de meest moderne CNC-machines manueel gebeuren. Dit leidt tot ergerlijk geknoei bij het bijvullen van water of olie en afwijkende concentraties die de standtijd van de gereedschappen en de levensduur van de machine negatief beïnvloeden en in de ergste gevallen zelfs gezondheidsrisico’s zoals huidschimmels kunnen veroorzaken.

De WillFill

Dirk en Pieter liepen al een tijdje met het idee rond een intelligent meet- en doseertoestel te ontwikkelen dat automatisch de kwaliteit van de koelvloeistof opvolgt en autonoom water en olie toevoegt. Tussen het gewone werk door werd er maar af en toe tijd gevonden om hieraan te werken. Begin 2014 werd met de hulp van Sirris en het Innovatiecentrum een subsidieaanvraag ingediend bij het toenmalige IWT (nu Agentschap Innoveren & Ondernemen). De subsidie werd binnengehaald en dat gaf het bedrijf de mogelijkheid om echt voluit voor het project te gaan. In 2015 werden zowel een machine operator als een 3D tekenaar en programmeur aangeworven. De mechanica en software van het toestel werd volledig in huis ontwikkeld. Een partner zorgde voor de elektronica.

Resultaat is de WillFill, een uniek toestel dat niet alleen de vroeger manuele controles en bijvullingen automatiseert, maar dat ook toelaat alle data over kwaliteit en verbruik uit te lezen en te analyseren. Een octrooiaanvraag is intussen ingediend.

De toekomst

Eind november 2016 mocht Dierickx haar nieuwe toestel aan het publiek tonen op de jaarlijkse beurs van Mazak in Leuven. Mazak is wereldwijd één van de grootste producenten van CNC-machines. Hun beurs trekt jaarlijks zo’n 500 bezoekers en velen onder hen bleken geïnteresseerd in de WillFill. Enkele grote spelers, waaronder Mazak zelf, toonden al interesse om het toestel mee op te nemen in hun aanbod.

Dirk en Pieter zien het alleszins groot. De eerste 2 à 3 jaar willen ze de Beneluxmarkt veroveren. Daarna is de rest van de wereld aan de beurt. Hiervoor zijn ze nu al op zoek naar een grotere bedrijfsruimte.

Meer info:

Innovatiecentrum Vlaams-Brabant www.will-fill.com
Elke De Rijck
elke.derijck@innovatiecentrum.be
T: +32 16 31 10 84
www.innovatiecentrum.be
Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube