dotOcean | Analyseren van diepte, reologie en densiteit van waterwegen

Analyseren van diepte, reologie en densiteit van waterwegen

Drie jonge West-Vlaamse ondernemers ontwikkelden de GraviProbe, een revolutionair meetinstrument dat binnen de offshorewereld voor heel wat opschudding zorgde. Dankzij dit unieke product kan men eindelijk diepte, reologie en densiteit van waterwegen op een efficiënte manier analyseren. Niks staat het succes in de weg voor dit gedreven team…

Momenteel is er een enorme stijging merkbaar in offshore-, binnenvaart- en maritieme activiteiten. Bij havens en maritieme bedrijven is er een grote vraag naar degelijke meetapparatuur. Daar kan de GraviProbe van Koen Geirnaert, Peter Staelens en Sebastien Deprez de ideale oplossing bieden. De vrijevalsonde maakt het mogelijk om slib, sediment en bodemlagen te meten. Het instrument laat ook toe om nieuwe en bestaande parameters van bodemkarakteristieken op te meten, en dat zelfs goedkoper dan ooit tevoren.

Werking

De werking van de GraviProbe is gebaseerd op het vrijevalprincipe. De sonde, die er uitziet als een soort raket, wordt vanuit het schip overboord in het water gelaten en versnelt daarna onder invloed van zijn eigen gewicht. Wanneer het instrument in aanraking komt met een laag vloeibaar modder of vast slib zal het geleidelijk aan vertragen en tegelijk de veranderende druk meten. Dankzij de nauwkeurigheid van 2000 metingen per seconde wordt zo een exact profiel van de bodem opgesteld.

Om de Graviprobe te ontwikkelen werd gebruik gemaakt van IWT-subsidies. Het Innovatiecentrum West-Vlaanderen begeleidde dotOcean in de opstelling van de subsidiedossiers. In navolging van dit project nam dotOcean internationale octrooien. Ook hiervoor kan het bedrijf genieten van subsidies.

Toekomst

dotOcean heeft al een mooie klantenportefeuille in België, Nederland & Frankrijk maar is volop bezig met een verdere internationalisering. De ontwikkeling van de volgende generatie priksondes is volop bezig. Daarvoor zijn de eerste contacten met onderzoekers van IMEC gelegd. In Zeebrugge staat sinds kort ook een exclusieve testfaciliteit waarvan andere bedrijven gebruik kunnen van maken.

Meer info:

Innovatiecentrum West-Vlaanderen
Rudy Deschepper
 

dotOcean
Lieven Bauwensstraat 20
8200 Brugge
www.dotocean.eu
twitter.com/dotocean

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube