Earth Innovations Europe

In Europa zijn toch ook vulkanen…?

Earth Innovations Europe is een startend bedrijf uit Wommelgem met als eerste product Ecotraction, een vulkanisch materiaal dat een alternatief vormt voor strooizout. De milieubelastende nadelen van zout zijn bekend. De bermen geraken verzilt, het zout tast wegen en wagens aan en wilde dieren zoals vogels kunnen er bij inname van sterven. In Canada en de VS is het milieuvriendelijke Ecotraction al meerdere jaren op de markt en ondertussen goed ingeburgerd.


‘Ecotraction werkt anders dan strooizout’ vertelt Sander Swaan. ‘Het doet de sneeuw niet smelten, maar zorgt voor meer grip. Het materiaal zet zich razendsnel vast in de sneeuw en zorgt zo voor een veilig wegdek.‘ In sommige landen past men deze techniek toe door het strooien van zand, maar Ecotraction is veel grilliger van vorm, is poreuzer en veel zachter. Dit brengt een aantal duidelijke voordelen met zich mee waaronder 35 procent meer tractievermogen.

Ecotraction is dus zeer efficiënt. Ook op milieuvriendelijk vlak scoort het goed. Ten minste als het niet van te ver ingevoerd moet worden. Het oorspronkelijke materiaal wordt gedelfd in een mijn in het binnenland van Canada wat natuurlijk niet bij de deur is. Het positieve milieueffect in het gebruik van Ecotraction wordt voor een groot deel teniet gedaan door de lange weg (en daarbij horende carbon footprint) dat het product moet afleggen voor het in de winkel ligt. Daarom klopte Earth Innovations Europe aan bij het Innovatiecentrum dat hen in contact bracht met de onderzoeksinstelling VITO.  Samen vonden ze een Europese variant voor de Canadese. VITO bestudeerde de mineralogische samenstelling van het gevonden materiaal en voerde verschillende chemische en fysische testen uit. De nieuwe variant bleek over de volledige lijn zeer positief te scoren. Earth Innovations Europe staat klaar om de komende winters de Europese wegen te besparen van een hoop verkeers- én... milieuellende.

Meer info:

Innovatiecentrum provincie Antwerpen
Hans Haagdorens
hans.haagdorens@innovatiecentrum.be
T: +32 3 216 21 61
M: +32 494 04 74 04

Earth Innovations Europe
Herentalsebaan 705
2160 Wommelgem
www.ecotraction.com
Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube