EnergyVision | Hier brandt de lamp

EnergyVision uit Gent is slechts anderhalf jaar jong, maar reeds actief in vier landen (België maar ook China, Marokko en Zuid-Afrika) en realiseerde in zijn eerste jaar meer dan 10 miljoen EUR omzet. De sleutel tot dat succes? Innovatieve financieringsmodellen voor energiebesparing.


"Bij elke KMO hoor je gezucht wanneer de energiefactuur in de bus valt. Iedereen wil op zijn energiekost besparen, zeker in tijden van aanhoudende prijsdruk, van nieuwe energieheffingen of economische malaise." zegt Maarten Michielssens, zaakvoerder van EnergyVision. “Maar niet elke klant wil investeren in energieoplossingen, integendeel zelfs: vaak is dat geen prioriteit, of stelt men investeringen uit, of voorziet men sowieso geen budget voor energiebesparende maatregelen. Wij werkten een innovatieve formule uit waarbij wij de investering dragen in plaats van de klant, en samen met de klant de winst delen.”

In België past EnergyVision deze formule vooral toe op relighting-projecten. Zo plaatst het bedrijf LED-verlichting van de nieuwste generatie bij een klant, die daarvoor niets dient te investeren. De LED-armaturen verbruiken tot 70% minder energie dan de lampen die er eerst hingen: daardoor bespaart de klant aanzienlijk op zijn energiefactuur. Een deeltje van die besparing vloeit terug naar EnergyVision, die zo zijn investering terugverdient. Michielssens: “De klant krijgt een LED-systeem in huis zonder te moeten betalen, en gedurende enkele jaren betaalt hij ons een maandelijkse som, een bedrag dat sowieso lager is dan wat hij uitspaart aan energiekosten. Wij verzorgen het hele traject, we financieren het project en we garanderen de besparing: zo wint een klant drie keer.”

Sinds 13 april 2015 is de verkoop van kwikdamplampen verboden in Europa. Dat zijn de ‘potlampen’ van 400W die bijna overal in Vlaamse fabriekshallen en magazijnen hangen. Wanneer die stuk gaan, kunnen ze niet meer vervangen worden en dus dreigde het licht letterlijk uit te gaan in Vlaamse bedrijven. “Die bedrijven waren daar niet op voorzien, waren vaak niet op de hoogte van die maatregel van de EU, en hadden dus al helemaal geen budget voorzien om een relighting door te voeren. Dat was een opportuniteit waar we maximaal op gesprongen zijn: we konden het probleem van de klant oplossen – de kapotte kwikdamplampen vervingen we kosteloos door LED-armaturen – en de klant bespaarde onmiddellijk op zijn energiefactuur zonder iets te moeten uitgeven.”


Deze innovatieve formule werd intussen ook opgepikt door de Vlaamse overheid, waar een plan op tafel ligt om dergelijk model mee te ondersteunen vanuit een nieuw PMV-fonds. De princiepsbeslissing daartoe is reeds genomen door de Vlaamse Regering. Maar EnergyVision kijkt ook buiten de grenzen. Zo realiseerde het jonge bedrijf op goed een jaar tijd meer dan 100 projecten: onder meer bij Ecophos en Milliken in België, de Universiteit van Fès in Marokko, maar ook Airbus, Picanol en tal van kleine kmo’s tekenden reeds in op het aanbod.

Meer info:

Innovatiecentrum Oost-Vlaanderen
Jan Nachtergaele
jan.nachtergaele@innovatiecentrum.be
M: +32 499 94 97 50

www.energyvision.be

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube