Fill-Pack

Oplossing wereldwijd tekort aan drinkbaar water

Drinkbaar water is een wereldwijd probleem. Er is bijna overal water aanwezig, maar dit voldoet vaak niet voor menselijke consumptie met diarree en andere ziektes tot gevolg. Door het water te zuiveren en te bottelen in een mobiele 20ft container probeert Fill-Pack een lokale oplossing aan te bieden voor een wereldwijd probleem.

Fill-Pack is een bedrijf dat klantgerichte oplossingen levert voor het verpakken van voeding, drank, vloeibare chemicaliën, farmaceutische producten en cosmetica. Naast alleenstaande machines bieden zij ook complete lijnen aan. Zij verzorgen de engineering, lay-out in AutoCAD, levering van alle machines, installatie, organisatie en dienst naverkoop. Van het leveren van diensten en het werken op projectbasis wil Fill-Pack overgaan naar een eigen productie faciliteit, een logische volgende stap in de ontwikkeling die past binnen hun strategie.

Hun idee is de productie van drinkbaar water te verplaatsen naar de plaatsen waar zich het waterprobleem voordoet. Dit hebben ze gerealiseerd door een compacte, complete bottelinglijn voor PET flessen in een verplaatsbare 20ft container met minimale energie- en persluchtconsumptie te ontwikkelen. Voor de R&D van dit project heeft Fill-Pack zich gefocust op een PET fles met een inhoud van 5 liter; ook flessen met inhoud van 0,25 tot 20 liter zijn perfect realiseerbaar met dit concept.

In hun concept van verplaatsbare micro-factories zijn 2 elementen belangrijk:

1. De verpakking die men in de container wil vullen, moet ter plaatste ‘vergrootbaar’ zijn, anders verplaats je lucht (lege verpakking) en is het niet rendabel.

2. De energetisch balans moet optimaal zijn.

Men heeft dus een verplaatsbare lijn ontwikkeld waar een preform wordt opgeblazen tot een 5 liter fles met minimale energie. Na bacteriologische zuivering wordt de fles gevuld met het water, voorzien van een schroefdop, een etiket en een productiecode. De productielijn haalt een snelheid van 360 flessen per uur en kan bedient worden door 2 personen.

Bij deze ontwikkeling waren heel wat uitdagingen:

1. De grootste uitdaging zat hem in het blazen van een 5 liter PET fles. PET blaasmachines werken standaard op 40 bar. Een compressor voor 40 bar is op zich al even groot als een 20ft container, dus deze piste was geen optie. Hiervoor heeft Fill-Pack een PET blaasmachine ontwikkeld die werkt op lage druk en die bovendien in de container past. Dit is een uniek exemplaar geworden, een wereldprimeur!

2. Een nieuwe 5 liter PET fles moest ontwikkeld worden zodat deze kon geblazen worden met een compressor met lage druk. Het resultaat is een stabiele fles, die goed handelbaar is en die geen (micro)lekkage vertoont.

3. Het beperken van het energieverbruik. Men maakt gebruik van een 39 kVA generator voor een hele productie-unit !

4. Er werd ook onderzoek uitgevoerd naar het hygiënisch maken van de container en zijn onderdelen. Alle onderdelen zijn bestudeerd en uitgekozen om in tropische omstandigheden te kunnen werken.

5. Door de krappe ruimte was de layout, het verbinden van de machines om een ‘lijn’ te maken niet eenvoudig.

6. Een basis waterzuivering dmv een fijne filter en UV-bestraling werd voorzien.

Een optionele waterzuiveringsunit kan worden geïntegreerd waarbij oppervlaktewaters, putwater en zelfs zeewater kan worden omgezet in drinkbaar water.

Naast commerciële doelgroepen, blijkt er erg veel interesse te zijn vanuit het leger en peace keeping. Voor de valorisatie van dit project heeft Fill-Pack in 2009 een spin-off bedrijf opgericht, ContenO nv, die de commerciële activiteiten voor zijn rekening neemt.

Voor dit project werd financiële steun verkregen van het IWT.

Meer info:

Innovatiecentrum provincie Antwerpen
Bjorn Kiekens
bjorn.kiekens@innovatiecentrum.be
T: +32 3 216 21 61
M: +32 473 66 21 57

Fill-Pack
Industrieweg 8
2630 Aartselaar
www.fill-pack.be
www.conteno.com

 

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube