Foodpairing | Bizarre combinaties die uitstekend smaken

Wat op het eerste zicht een bizarre combinatie lijkt, kan toch uitstekend smaken, dit hebben reeds meerdere topchefs bewezen. Denk maar aan aardbei met komkommer. De basis hiervan ligt bij een West-Vlaams bedrijf dat specialist is in foodpairing.  Het foodpairing concept en het concept op de markt zetten, werd uitgebouwd door Bernard Lahousse (voedingstechnoloog), Johan Langenbick (productontwikkelaar en marketeer) en Peter Coucquyt (Chef).

Foodpairing is een concept waarbij door middel van geuren en aromaprofielen gekeken wordt naar welke ingrediënten goed bij elkaar passen. Dit gebeurt op basis van de belangrijkste aromatische profielen in een product, waarna de interacties tussen diverse moleculen in kaart gebracht worden aan de hand van een database. Het resultaat hiervan is de Foodpairing Tree. Deze wordt gebruikt  door chefs en bartenders om unieke combinaties te maken.

De Foodpairing-software is voor iedereen toegankelijk. Momenteel is het bedrijf actief in meer dan 50 landen. Op de website www.foodpairing.com vindt de gebruiker zowel klassieke als minder voor de hand liggende combinaties. De foodpairing tree toont in één oogopslag de ingrediënten die samen passen bij één centraal ingrediënt.

Tijdens het ontwikkelingsproces speelde het Innovatiecentrum de rol als klankbord waarbij in de verschillende stadia van het innovatietraject samen met het bedrijf werd nagedacht  over zowel de technologische uitdagingen als de vermarkting van de software. Daarnaast adviseerde het Innovatiecentrum, het bedrijf een startersdossier in te dienen bij het IWT, waardoor het bedrijf een goed evenwicht vond tussen de inkomsten uit de foodpairing website en de één-op-één consultancy aan voedingsbedrijven.

Johan Langenbick "De samenwerking met het Innovatiecentrum verliep vlot. Mede dankzij de discussies rond de technologie, de business case en de intellectuele eigendom maakten we de goeie keuzes."

De mix van een gedreven, complementair en ervaren team,  de steun van het IWT en de expertise van de vakgroep Mebios ( KULeuven) maakt van Foodparing een succes recept.

Meer info:

Innovatiecentrum West-Vlaanderen
Dominique De Geest
dominique.de.geest@innovatiecentrum.be
M: +32 473 54 04 70

Foodpairing
Nijverheidsstraat 7
8310 Brugge
www.foodpairing.com

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube