Fribona | Optimalisatie van het temperatuurstraject in de kooklijn en het ontwikkelen van een prototype van een innovatief koelingsproces

Fribona evolueerde van aanbieder van diepgevroren vlees tot distributeur van diepvriesproducten  en producent van diepvriesmaaltijden voor grootkeukens. Het bedrijf is constant op zoek naar verbetering op alle verschillende bedrijfsdomeinen.

Fribona is al 50 jaar producent van diepvriesvoeding. Ze leveren oa. producten aan grootkeukens en dit in de gezondheidszorg, het onderwijs, bedrijfskantines, het leger en gevangenissen.

Daarbij wordt het bedrijf dagelijks geconfronteerd met steeds hogere eisen van de klanten. De basisuitrusting van vele grootkeukens heeft een grondige hernieuwing ondergaan: nieuwe technologieën en veranderde werkwijzen worden geïntroduceerd. Daarnaast leiden toenemende energie- en personeelskosten en een gebrek aan koks  op de arbeidsmarkt tot nieuwe uitdagingen. Deze zorgen ervoor dat Fribona continu moet zoeken naar innovatieve oplossingen of pistes die bewandeld kunnen worden, zowel in de productie, distributie als in hun producten.

Patricia Adriaens: "Continue verbetering wordt vooral gerealiseerd door bestaande denkpatronen steeds maar te evalueren, te durven doorbreken en open te staan voor nieuwe concepten."

Een tijdje terug diende Fribona een innovatieproject in bij het IWT. De uitdaging van dit project was de optimalisatie van het temperatuurstraject in de kooklijn en het ontwikkelen van een prototype van een innovatief koelingsproces, waarbij ergonomie, ruimte-optimalisatie en energierecuperatie en -besparing centraal stonden. Na de realisatie van dit project, bleef het bedrijf  verder speuren naar innovatiemogelijkheden. Een innovatieaudit en een strategiebegeleiding werden uitgevoerd door het Innovatiecentrum West-Vlaanderen en nu is men intern gestart om de resultaten hiervan om te zetten in daadwerkelijke projecten.

Patricia Adriaens “Ondanks het feit dat de marktomstandigheden snel wijzigen, heeft de begeleiding van het Innovatiecentrum gezorgd voor een versnelde uitvoering van een aantal projecten die reeds in de pipeline zaten. Anderzijds heeft ze ons geïnspireerd om ook eens out of te box nieuwe mogelijkheden af te tasten”.

Meer info:

Innovatiecentrum West-Vlaanderen
Dominique De Geest
dominique.de.geest@innovatiecentrum.be
M: +32 473 54 04 70

Fribona
Vliegweg 23
8020 Oostkamp
www.fribona.be
Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube