Glacio

Glacio is een onafhankelijke ijsroomproducent met productiesites in Beerse en Tielen, verkooporganisaties in Japan, Frankrijk en Hong-kong. Sinds de overname van BIG (IJsboerke) begin 2013 zijn zij in staat om een bijna volledig ijsassortiment te maken op hun 20 productielijnen met meer dan 400 medewerkers. Van de horentjes tot de steelijsjes, ijs-pralines, diverse potjes, verschillende waterijsjes maar ook schepijs voor alle uithoeken van de wereld. 


In 2007 nam CEO Peter Janssen contact op met Bjorn Kiekens van het Innovatiecentrum Antwerpen. Vanuit het bedrijf werd altijd sterk ingezet op productvernieuwing.  Peter was steeds overtuigd dat dit hand in hand dient te gaan met procesinnovatie. Toen hij het idee had om als nieuw product gelaagd ijs te ontwikkelen, werd een doorgedreven automatiseringsproces noodzakelijk.

Tijdens één van de strategische denkrondes van een crossfunctioneel team van Glacio medewerkers, is het concept van multilagen/multitexturen in potjes uitgewerkt. Dit is de combinatie van ijs met andere texturen zoals coulis, sauzen, biscuits, stukjes fruit,… in laagjes - op elkaar - in doorzichtige potjes. Intern spreken ze over een incrementele innovatie en uiteraard geen break-through innovatie. Dit is een bewuste keuze omdat het in de markt zetten van break-through innovaties een zeer moeilijk, complex en enorm duur verhaal is met een zeer lage slaagkans. We spreken hier desalniettemin over een innovatief product omdat het industrieel produceren, met een hoge output, elementair om de prijs concurrentieel te houden, op een evengoed flexibele lijn, om heel wat doorbraken vroeg.

De uitdaging was om dergelijke potjes met multitexturen in meerdere lagen op een economische manier te produceren, ze hiervoor een totaal nieuwe, snelle, volautomatische en zeer flexibele productielijn moesten ontwerpen. Deze lijn hebben ze, met ondersteuning van verschillende machinebouwspecialisten en het Innovatiecentrum, in huis ontworpen. Waarom het absoluut een flexibele lijn moest zijn heeft er alles mee te maken dat ze in een ongelooflijk snel evoluerende en dus veranderende wereld leven en de producten van vandaag, morgen niet altijd dezelfde blijven. Deze investering moest onder veranderende omstandigheden ook nog zinvol blijven. Op dit ogenblik worden op dezelfde lijn andere variëteiten geproduceerd, die mogelijk werden door de opgedane kennis tijdens het innovatieproject.

Het Innovatiecentrum hielp Peter bij het scherpstellen van de technische uitdagingen en risico’s, en met het indienen van een IWT-subsidiedossier voor hun automatisering.

In 2010 klopte Glacio terug aan bij het Innovatiecentrum. Omdat Glacio haar eisen naar voedselveiligheid extreem hoog legt, wilde ze topspeler zijn en blijven op dit domein door een uitgebreide studie te verrichten naar contaminaties. Ook voor deze studie verkregen ze steun van het IWT en werd de aanvraag begeleid door het Innovatiecentrum.

Meer info:

Innovatiecentrum provincie Antwerpen
Bjorn Kiekens
bjorn.kiekens@innovatiecentrum.be
T: +32 3 216 21 61
M: +32 473 66 21 57

Glacio
Lilsedijk 22
2340 Beerse
www.glacio.com

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube