GRL Glasrecycling

Raf Vanswartenbrouck, gedelegeerd bestuurder van GRL Glasrecycling: “Warm water niet heruitvinden”

Het Lummense familiebedrijf GRL Glasrecycling zamelt glasafval in en herwerkt het tot een nieuwe grondstof. Voor gedelegeerd bestuurder Raf Vanswartenbrouck zit innovatie vooral in het voortdurend verbeteren van dat glasverwerkingsproces.

“Glasafval wordt bij GRL optisch gesorteerd. Elke scherf wordt volledig in beeld gebracht door een computergestuurde camera en daarna gesorteerd. Hoe zuiverder de scherf, des te efficiënter gebeurt de sortering en stijgt de capaciteit van de machines.  Je kan de scherven reinigen door ze met water te wassen. Maar dan verplaats je het probleem en moet je vervuild spoelwater gaan verwerken. Daarom introduceerden wij de droogwasmethode. Door de scherven op zeer hoge temperatuur te verhitten, worden alle organische restanten uitgedroogd en kan je ze makkelijk afschudden. Zo worden ze makkelijker en correcter gesorteerd waardoor wij ze tot een zuiverdere grondstof kunnen verwerken. Dat betekent ook winst voor onze klanten, want zij krijgen een product van een hogere kwaliteit.

Om te innoveren moet je het warm water niet heruitvinden. Het droogwasprocéde bestond al langer, maar was niet aangepast aan onze sector. Wij zijn te klein om een eigen R&D-afdeling te hebben, maar door je ogen en oren goed open te houden geraak je ook al heel ver. Wij zoeken in andere sectoren naar een bestaande technologie waaraan we zelf verder werken om die in onze sector te kunnen toepassen. Een resultaat haal je nooit met iets dat vandaag kant en klaar op de markt is, want dan kan iedereen het doen. Onze sterkte is dat we blijven zoeken tot we iets vinden.

Het is belangrijk dat je je goed laat omringen. Ik ben sterk technisch aangelegd. Om een innovatietraject te laten slagen, vormen we een eigen team met zowel technisch als financieel gekwalificeerde mensen. In dit alles is het belangrijk dat je een goede partner hebt die op tijd weet in te grijpen en bij te sturen. Mijn broer Steve is zeer sterk op financieel vlak en zet mij tijdig met beide voeten terug op de grond. Want zonder financiële middelen kan je een innovatieproces niet dragen. Maar een geslaagd innovatietraject leidt uiteindelijk wel tot financiële winst. Die balans moet je goed bewaren om duurzaam te kunnen innoveren.”

Bekijk hier het filmpje uit de portretreeks Limburgse Innovatiehelden

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube