Harrigan Energy

Groene energie van ‘down under water’

Harrigan Energy ontwikkelde een systeem waarbij energie gehaald wordt uit de kracht van opstijgende lucht in water. Via deining of golfslag op zee wordt lucht samengeperst en onderaan in verticaal in het water geplaatste buizen geleid. 

Het specifieke van het systeem is dat niet de energie van de stijgende lucht wordt opgevangen, maar die van het door die stijgende lucht in beweging gebrachte water. De rest is het klassieke verhaal van een turbine en een alternator. Het geheel werd wereldwijd beschermd door patenten.

Australiër David Harrigan, in het verleden een triatlonatleet, huwt een Vlaamse, haar vader blijkt voetbal- en vastgoedmakelaar John Evers te zijn en dankzij diens contacten en commerciële flair wordt de uitvinding van Allan nu grondig getest in een ondergelopen steengroeve…

Harrigan Energy, een Vlaamse KMO, wordt opgericht met vader en zoon Harrigan voor de technische kant van de zaak, John Evers met zijn commerciële feeling, en met aannemer Rudy Bollansée, want het is handig om iemand aan boord te hebben die materiaal, vrachtwagens en centen heeft, én die gelooft in het concept.

Harrigan Energy voerde reeds heel wat proeven uit op ware grootte in een ondergelopen steengroeve. Het systeem blijkt beter te werken dan gedacht en de eerste praktijkresultaten geven een schitterend rendement aan, boven alle verwachtingen.

De huidige systemen om energie uit golfslag te halen leveren minder dan 1% rendement op ten opzichte van de kinetische energie van die golfslag, die op 15 kW/m² kan geschat worden, en een kostprijs van in het beste geval 8 cent per kWh. Harrigan Energy haalt een rendement van 10 tot 20%, wat maakt dat hun return on investment op een investering in golfslagenergie een pak hoger zal zijn dan de 8% die nu gehaald wordt. Bovendien hebben de golven meer energie in zich dan wind of zon en de beschikbaarheid hoger is dan 90%.

Concreet kan het project vergeleken worden met een drijvend olieplatform, alleen zal de installatie hier voor 90% onder water zitten, omringd door ‘wave caption devices’ om de deining op te vangen. Er is wel een behoorlijke waterdiepte nodig (35m), maar dit is in de Belgische territoriale wateren ook buiten de vaargeulen mogelijk. Bovendien is dit een gematigd en toegankelijk gebied, ideaal voor de verdere ontwikkeling van het concept. Het is ook een voordeel dat alle componenten van het systeem ‘proven technology’ zijn, enkel de configuratie is nieuw. Bovendien is deze vorm van energieopwekking 100% mechanisch, bij technische problemen is de kans op vervuiling dus zo goed als 0%.

Zoektocht naar partners

Momenteel is men nog op zoek naar industriële en financiële partners. Men wil liefst een globale partner die met hen meedenkt. Onderzoekers van de K.U.Leuven bevestigen dat hun ideeën géén fantasie zijn. HARRIGAN ENERGY is dus niet de zoveelste geschifte uitvinder van een perpetuum mobile.

Meer info:

Innovatiecentrum provincie Antwerpen
Kurt Peys
kurt.peys@innovatiecentrum.be
T: +32 3 216 21 61
M: +32 479 80 30 08

Harrigan Energy
Wechelsebaan 83 bus 1
2275 Lille
www.buoyanchyhydro.com


 

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube