Spotty

Hoe innovatie je veel leed kan besparen

Luc Jacobs ontwikkelde met Spotty een innovatieve oplossing om verloren voorwerpen snel bij de eigenaar te brengen. We vroegen hem naar de aanleiding. Hoe kwam hij op dit idee?

Autosleutels
"Enige tijd geleden verloor ik mijn autosleutels", vertelt hij. "Op zich niet zo erg, maar ik was er toch enige tijd mee bezig en bovendien kostte de nieuwe elektronische autosleutel 250 euro." Hij verdiepte zich vervolgens in de problematiek van verloren voorwerpen en kwam tot enkele onthutsende vaststellingen:

 • slechts 10% van de verloren voorwerpen geraken terug bij de eigenaar, ondanks het feit dat de meeste vinders het voorwerp wel degelijk willen terugbezorgen
 • honderdduizenden voorwerpen blijven liggen bij de balies van organisaties, politie, gemeentehuizen, NMBS, ... De waarde ervan loopt op tot tientallen miljoenen euro’s per jaar.
 • buiten de kostprijs van het voorwerp (smartphone, sleutels, fototoestel,...) zijn er bijkomende kosten zoals het vervangen van sloten en het verlies van tijd of gegevens
 • er bestaan al wel websites om verloren voorwerpen te melden maar dit soort van lokale initiatieven biedt geen algehele oplossing en het blijft moeilijk om te weten waar je moet zoeken.

Oplossing
De oplossing die Luc Jacobs heeft uitgewerkt zorgt ervoor dat de vinder snel en doeltreffend de eigenaar kan verwittigen dat het voorwerp teruggevonden is, vooraleer de eigenaar kosten maakt. Er werden stickers met een QR-code ontwikkeld die op het voorwerp worden aangebracht. Op de sticker staat ook een gewone code die bestaat uit een reeks van cijfers en letters. De vinder scant de QR-code of typt de code in op de website van Spotty. Vervolgens wordt er een SMS verzonden naar de eigenaar die dan het voorwerp kan recupereren. Het grote voordeel van Spotty is dat het snel werkt, goedkoop is en overal ter wereld kan gebruikt worden.

Business model
"We werken zowel B2C als B2B", verduidelijkt Luc Jacobs. "Consumenten kunnen Spotty-stickers of labels kopen om op hun voorwerpen aan te brengen (prijzen vanaf +/- 1 euro). Ook bedrijven zijn geïnteresseerd omdat ze met deze oplossing kosten en ellende kunnen vermijden, door hun eigen sleutels en mobiele toestellen te beveiligen. Op gebied van marketing zijn er veel mogelijkheden, bijvoorbeeld in de vorm van gepersonaliseerde sleutelhangers. Ons product kan bovendien perfect gebruikt worden om de social media-strategie van bedrijven te ondersteunen."
"De sessie business modelling die samen met het Innovatiecentrum werd uitgevoerd, leerde ons veel over de meerwaarde van ons product en op welke manier we die meerwaarde kunnen valoriseren", zegt Luc Jacobs, "bovendien is het als starter nuttig om te kunnen sparren met een onafhankelijke en soms kritische partij."

Intellectuele eigendom
"Ondertussen hebben we 2 octrooiaanvragen ingediend om onze intellectuele eigendommen te beschermen. Het is handig meegenomen dat er tegenwoordig ook fiscale stimuli zijn. De winst die voortvloeit uit de geoctrooieerde technologie is immers voor 80% vrijgesteld van belastingen."

Internationaal
"Onze ambities blijven niet beperkt tot België", besluit Luc Jacobs. "Met Spotty mikken we resoluut op het buitenland. Via het Innovatiecentrum kwamen we in contact met Flanders Investment and Trade (FIT). Zij leverden ons nuttige informatie aan over allerlei regels in het buitenland. Ook voor de vertaling van onze website kunnen we rekenen op financiële steun van FIT."

Meer info:

Innovatiecentrum Spotty
Rik Candries Sterrenlaan 10
rik.candries@innovatiecentrum.be 1516 Hoeilaart
T: +32 16 31 10 85
M: +32 487 37 07 88 www.spotty.eu
Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube