Hydrex

Problemen onder water?

Wat doet een olietanker in het Panamakanaal als hij problemen heeft aan zijn schroefas of een ander onderwater gelegen deel van zijn romp? Contact opnemen met Hydrex NV.

Dit Antwerps bedrijf is een wereldspeler op het vlak van onderwaterherstellingen aan schepen. Rederijen van over heel de wereld nemen contact met hen op wanneer een schip dringend hersteld moet worden en niet de tijd heeft om naar een droogdok te varen. Hydrex specialiseerde zich in efficiënte en tijdsbesparende herstellingen wereldwijd. Of een schip nu in nood is in het Panama Kanaal, de Baltische zee, dan wel in de Oost-Indische Oceaan, Hydrex is zo snel mogelijk ter plekke, analyseert het probleem en levert het benodigde herstelmateriaal.

Omdat de schade aan de romp of de schroefas vaak te groot is om in natte omstandigheden te herstellen heeft Hydrex door de jaren heen een aantal innovatieve technieken ontwikkeld die hen toelaat om onderwater reparaties uit te voeren in droge omstandigheden.

Eén van de meest succesvolle innovaties is de ‘flexibele mobdock’ die men gebruikt voor reparaties aan lekkende schroefasafdichtingen. Deze lekken bevinden zich rond de as die vertrekt van in de binnenzijde van het schip en de schroef aandrijft. Om te verhinderen dat water langs deze as naar binnen loopt (of olie naar buiten) gebruikt men rubberen dichtingringen. Wanneer deze dichtingringen defect zijn is het niet gewenst of zelfs toegelaten dat een schip nog verder vaart. Deze dichtingringen moeten vervangen worden in droge omstandigheden. Normaal is dit enkel mogelijk in een droogdok waar de schroef dan boven water komt. Hydrex ontwikkelde echter een grote speciale tent die men rond de schroefasdichting plaatst en opblaast. Vervolgens kunnen duikers in deze tent kruipen en in een droge ruimte werken aan de dichtingringen.

Voor deze innovatie klopte Hydrex aan bij het IWT en kreeg steun voor de ontwikkeling van deze flexibele mobdock. Rederijen kloppen intussen massaal aan bij Hydrex. Door een beroep te doen op Hydrex vermijden ze immers de enorm dure verplaatsingen naar droogdokken en liggen hun schepen slechts een minimale tijd stil.

Meer info:

Innovatiecentrum provincie Antwerpen
Hans Haagdorens
hans.haagdorens@innovatiecentrum.be
T: +32 3 216 21 61
M: +32 494 04 74 04

Hydrex
Noorderlaan 9 - haven 29
2030 Antwerpen
www.hydrex.be

 

 

 

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube