IN-Z

Vzw IN-Z uit Stevoort is een sociale economie organisatie in de thuiszorg met meer dan 1000 medewerkers in heel Limburg en in Vlaams Brabant.


Algemeen directeur Nadja Vananroye bewijst dat je ook in de dienstensector kan innoveren: ”Dat gebeurde al van bij het ontstaan van vzw IN-Z. Wij wilden tewerkstelling creëren voor mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. En tegelijkertijd probeerden we leemtes op te vangen in de thuiszorg door ook ‘s avonds, in het weekend en op feestdagen thuis- en poetshulp en seniorenoppas aan te bieden.

Dat betekende dat wij een innovatief personeelsbeleid moesten ontwikkelen. En dat lukte: we creëerden een arbeidsmarktmodel om 7 dagen op 7, 24 uur op 24 uur mensen in te zetten, maar met heel verregaande inspraak van de medewerker zelf. Wij noemen dat sociale arbeidsflexibiliteit. Daarom introduceerden we de arbeidsflexibiliteitskaarten. Onze werknemers mogen hun hele werkweek inkleuren in rode, groene en oranje zones. Rood wanneer ze niet kunnen werken, groen wanneer ze wel inzetbaar zijn en oranje voor periodes waarvoor ze eerst nog even moeten overleggen.

IN-Z bestaat 15 jaar en in die periode hebben we vaak beroep gedaan op externe consultancy om ook eens door een andere bril naar onze organisatie te kijken. Zo organiseerde het Innovatiecentrum Limburg voor ons verschillende brainstormsessies. Nieuw daarbij was dat zij niet alleen onze medewerkers hadden uitgenodigd, maar ook onze klanten, de Raad van Bestuur en externe partners.

Dat resulteerde in een intensief proces waar heel openminded werd nagedacht over nieuwe mogelijkheden. Daar zijn een 3-tal topics uitgekomen die we op dit moment uitwerken. Zo kwamen we tot de conclusie dat we eigenlijk klaar waren om ook voor personen met een handicap te gaan werken. Er zijn heel weinig diensten die ’s avonds, ’s nachts, op feestdagen en in het weekend hulp bieden. Terwijl personen met een handicap op die momenten natuurlijk ook hulp nodig hebben. Sinds januari zijn we daarin actief, met veel succes.

Innovatie moet je permanent inbouwen in je organisatie. Zet het gewoon op je jaarlijkse agenda als 1 van de topics waar je aan moet werken. Zodat je systematisch elk jaar aan innoveren kan werken. Verlies innovatie niet uit het oog: het is heel belangrijk om actueel te blijven inspelen op de veranderende samenleving.”

Bekijk hier het filmpje uit de portretreeks Limburgse Innovatiehelden

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube