Scheys Beton | Innoveren in een krimpende markt

Een klein familiebedrijf met 20 werknemers dat haar technologie internationaal verkoopt via licenties, kom je niet elke dag tegen. En zeker niet in de als conservatief bestempelde bouwsector. Maak kennis met Scheys Beton uit Lubbeek.

Scheys Beton

Evrard Frederickx en zijn echtgenote Vera Van Rumst namen Scheys Beton over in 1995. De fabriek die al vele decennia actief was in het produceren van o.a. betonblokken en breedvloerplaten, was toe aan een grondige modernisering. In 2001 werd 3 miljoen euro geïnvesteerd en toen Opel Antwerpen in 2010 haar deuren sloot, kocht Scheys Beton daar 6 robots. Die werden ingeschakeld om het zwaar, repetitief werk uit te voeren zoals het op paletten plaatsen van de afgewerkte producten en het verouderen van palissaden. Het productgamma wijzigde intussen mee met de marktvraag, zo werden onder meer klinkers en gekloven gevelsteen aan het gamma toegevoegd.

De markt van dergelijke betonproducten krimpt echter al jaren. De bouwpercelen, en dus ook de opritten, worden kleiner en mensen kiezen vaker voor goedkope natuursteen uit Azië. Heel wat concurrenten kwamen in moeilijkheden en gingen zelfs overkop. Evrard Frederickx besloot niet lijdzaam af te wachten en ontwikkelde een eigen, nieuwe productlijn.

Innoveren vanuit eigen ervaringen

Scheys Beton produceerde en verkocht al een aantal jaren een Amerikaans systeem van droogstapelblokken voor grondkeringen. Evrard Frederickx: "Met een grondkering worden typisch niveau- of hoogteverschillen opgevangen. Het Amerikaans systeem was echter vrij complex en we botsten regelmatig op problemen bij de uitvoering. Daaruit groeide het idee voor een verbeterd systeem van stapelblokken met achterliggende holle ballastblokken die opgevuld worden met gekalibreerd bouwpuin, de Stackton One. Het belangrijkste voordeel t.o.v. de bestaande systemen is de eenvoud bij de plaatsing. Intussen is de Stackton One al twee jaar op de markt, de Vlaamse tuinaannemers zijn enthousiast. We zijn nu volop bezig de Waalse klanten te overtuigen."

En nu in het groot …

Evrard Frederickx zag nog meer mogelijkheden voor het Stackton stapelsysteem: "We wilden dit systeem ook kunnen aanbieden voor grote grondkeringen en voor geluidsmuren. Deze professionele markten stellen echter hogere eisen aan het product en daarbij kwam de geluidsreductie als bijkomende functionaliteit. De stap van de Stackton One naar de Megastackton was dan ook niet evident en bijkomende ondersteuning was welkom. Met de steun van o.a. het Innovatiecentrum werd een succesvolle IWT-subsidieaanvraag ingediend. De subsidie maakte het mogelijk derde partijen in te schakelen en het project grondiger aan te pakken. Zo voerde het WTCB sterkteproeven en akoestische metingen uit. Voor botsproeven, vereist voor geluidsmuren, werd het Franse Transpolis ingeschakeld. Ook het ontwikkelen van de berekenings- en tekensoftware op maat werd uitbesteed."

"Het was een uitdagend traject met vele risico's," getuigt Evrard Frederickx. "Ook financieel zeker niet gemakkelijk om te dragen voor een kleine onderneming zoals wij. Maar het grootste werk ligt nu achter ons. Eind februari lanceren we de Megastackton op Batibouw."

Internationale vermarkting

Betonproducten zijn zwaar en worden dan ook liefst niet over grote afstanden getransporteerd. Dit beperkt je als fabrikant dus in principe tot de lokale markt, maar Evrard Frederickx ziet het grootser: "Van in het begin hebben we gezorgd voor het beschermen van ons intellectueel eigendom. We namen een octrooi op het principe van de blokken en we beschermden de merken 'Stackton' en 'Megastackton'. Dankzij deze bescherming kunnen we onze technologie ook in andere landen vermarkten.

Voor het verkopen van licenties en het ondersteunen van andere fabrikanten bij de opstarten van hun productie, hebben we samen met een Oostenrijkse collega een nieuw bedrijf opgericht: Blockmasters Technology. Ook onze dochter Lauren werkt nu voor dat nieuwe bedrijf. De eerste licentiecontracten met producenten in de US en Oostenrijk zijn binnen. Met andere spelers in Europa en het Nabije Oosten lopen de onderhandelingen. Zo zullen we dus ook verdienen aan markten die voor onszelf als fabrikant onbereikbaar zijn."

Meer weten?

Meer weten over Scheys Beton en Blockmasters Technology: www.scheysbeton.be en www.blockmasters.eu.
Scheys Beton wordt ondersteund door het Innovatiecentrum Vlaams-Brabant. Wenst u meer informatie over de dienstverlening van het Innovatiecentrum? Contacteer ons.

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube