Iristick | Smart Glasses voor de industrie

Handenvrij door een virtueel verrijkte werkelijkheid

Met de lancering van Microsofts HoloLens of de erg succesvolle kapitalisatieronde van Magic Leap lijkt Augmented Reality (A.R.) stilaan volwassen te worden. De wereld lijkt klaar voor digitale technologie die iets toevoegt aan de realiteit. Maar kan het ook voorbij de oohs, de aahs en de leukigheid? Want in die hologrammen- en gameswereld riskeer je toch al snel het zicht op de realiteit kwijt te raken. Gelukkig vallen er nuttigere toepassingen voor A.R. te bedenken.

Wat zou je er als service technieker bijvoorbeeld van vinden om een machine of installatie te inspecteren en tijdens dat werk extra informatie te krijgen? Of neem een warehouse waar je als order picker beide handen kan gebruiken om pakketten in of uit het rek te nemen, terwijl je digitale bril tegelijkertijd de barcode scant en verwerkt? Of neem een thuishulpverpleegster die bij dringende medische assistentie real-time beelden doorstuurt naar een medisch expert. Die formuleert vanop afstand een hulpsuggestie. Stuk voor stuk toepassingen waar Smart Glasses en A.R. efficiëntie, tijdswinst en productiviteit opleveren.

Voorwaarde is dan wel dat de Smart Glasses waarmee jouw werknemers naar de realiteit kijken en de toegevoegde informatie raadplegen handig, betrouwbaar, kwaliteitsvol zijn. Omdat er volgens Iristick op dat vlak nog heel wat ruimte voor verbetering was, contacteerden ze het Innovatiecentrum voor een externe blik naar hun innovatieplannen. Tesamen werden de financieringsmogelijkheden bekeken om de ontwikkeling nog te versnellen.

CEO, Riemer Grootjans legt uit: "We zagen niet enkel het enorme potentieel van Smart Glasses voor de industrie, we merkten ook dat het huidige aanbod brillen op allerlei vlakken te kort schiet: ze hebben geen gecertifieerde veiligheidsglazen, hun beperkte batterijcapaciteit, hun gewicht en de warmte die ze genereren bij de slapen van de gebruiker voldoen niet aan de verwachtingen op het vlak van gebruikscomfort, veiligheid en inzetbaarheid. Ons idee voor een innovatieve slimme bril was geboren. Onze ambitie: echt draagbare Smart Glasses voor industriële toepassingen ontwikkelen."

En dat betekent dat er stevig op comfort werd ingezet. Door de Smart Glasses te koppelen aan een Android Smartphone slaat Iristick drie vliegen in één klap: het gewicht van de brillen vermindert drastisch, de bruikbare batterijtijd stijgt en de erg vervelende opwarming in de bril wordt tot een minimum beperkt. Riemer Grootjans: "Uit onze bevraging van de markt leerden we dat gebruiksgemak echt wel een issue was. Als je de bril langere tijd wil gebruiken, mag zijn aanwezigheid de gebruiker niet storen. En dat hebben we dus voor elkaar gekregen."

Tegelijkertijd is ook veiligheid een belangrijk aandachtspunt in de industrie. Het veiligheidsglas dat Iristick gebruikt is niet enkel gecertifieerd, het is bovendien vederlicht. "Dat laatste komt opnieuw het gebruikscomfort ten goede", weet Riemer Grootjans. "En door als eerste een performante optische zoomlens in de bril te integreren", vult hij aan, "breiden we de gebruiksmogelijkheden van de bril enorm uit."

In november gaat een eerste pilotreeks in productie. Een uitgebreid en divers testpubliek zal de Iristickbrillen dagelijks kunnen inzetten. Met hun commentaar en feedback zal dan in 2018 de verdere productie opgestart en de industrie beleverd worden. Riemer Grootjans sluit enthousiast af: "Wij zien de toekomst alvast niet door een roze, maar door een virtueel verbeterde bril tegemoet.

Meer info:

Innovatiecentrum Iristick NV
Hans Haagdorens Lamorinièrestraat 123, bus 101
hans.haagdorens@innovatiecentrum.be 2018 Antwerpen
T: +32 3 216 21 61 info@iristick.com
M: +32 494 04 74 04 www.iristick.com
Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube