Medicatablet

Een nieuw communicatiekanaal

Patrick Scheerlinck runt al meer dan 20 jaar het bedrijf psp communications actief in bedrijfscommunicatie. Het bedrijf maakte samen met haar klanten de overstap van papier naar digitale communicatie (apps en augmented reality). In januari 2012 kreeg hij bezoek van Alain Bauduin. Alain had 20 jaar ervaring met communicatie naar artsen, maar was het pendelen naar Brussel moe en zocht werk dichter bij huis. Patrick kon hem binnen psp niet direct iets aanbieden, maar de vraag van Alain zette hem wel aan het denken. Wat als ze de farmabedrijven een nieuw communicatiekanaal naar de artsen konden aanbieden? Het idee voor Medicatablet was geboren!

Noch Patrick, noch Alain hadden echter contacten binnen de farmawereld. Daarom werd een derde partner aangetrokken. Jean-Luc Haleng bracht 35 jaar ervaring in marketing- en salesfuncties binnen de farmasector aan.

Het business model

Het idee achter Medicatablet is op zich vrij eenvoudig. Het is een medisch portaal dat op een snelle en gestructureerde manier relevante informatie aanbiedt aan artsen. Deze informatie staat onder toezicht van een medisch comité. Farmabedrijven kunnen aanwezig zijn op het Medicatablet portaal met productspecifieke content en dit bij een goed afgelijnde groep van artsen (bv. neurologen of gynaecologen, huisartsen, ...).

De aantrekkelijkheid van het portaal voor de artsen schuilt in het feit dat het naast de productinformatie van het farmabedrijf ook nog 10-tallen andere nuttige medische apps, tools en informatiebronnen bevat. Zo kan de arts alle dikke boeken uit zijn consultatieruimte verwijderen en vervangen door 1 tablet. Dit maakt dat ook de artsen bereid zijn gevonden een stukje van de kostprijs te betalen. Artsen die nog geen tablet hebben kunnen ook bij Medicatablet terecht voor een huurtablet. Op deze manier kan elke arts kennismaken met de meerwaarde van het Medicatablet portaal.

Running Lean

Tussen idee en werkelijkheid zitten vaak vele jaren, maar niet zo bij Medicatablet. Bij de volledige eerste ronde van prospectiegesprekken bestond alleen nog maar een mockup van het platform. De eerste klant tekende een contract in december 2012, nog voor het bedrijf formeel was opgericht. Wat dan volgde was een periode van keihard werken om te kunnen leveren wat beloofd en besteld was. Hierbij werd ook de input van eindgebruikers (de artsen) gevraagd. Bijkomende contracten volgden al snel. Intussen telt Medicatablet ongeveer 1000 gebruikers (artsen) en elke dag komen er nog bij. Medicatablet is ook volop aan het aanwerven.

Grootste successen

Voor het Medicatablet team komt de grootste voldoening uit het feit dat iets gecreëerd werd uit het niets en dat dit vervolgens succesvol in de markt gezet werd. Zowel de commerciële partners als de artsen zijn intussen razend enthousiast. Een 'click-rapport' toont aan dat de artsen bijna iedere dag hun Medicatablet app gebruiken en hieruit veel interessante informatie halen. Een eerste tevredenheidsenquête onder alle deelnemende artsen werd afgerond in februari 2014 en ook hier zijn de resultaten uitermate positief. Een reële win-win.

De voldoening die hieruit gehaald wordt, werkt volgens Patrick als een pijnstiller voor alle groeipijnen en financiële moeilijkheden die je als startend bedrijf tegenkomt. De commerciële partners vragen Medicatablet intussen om hun concept ook aan te bieden in groeilanden zoals Brazilië, Chili, Maleisië, maar ook meer westerse landen komen zeker nog in aanmerking. Het ziet er dus niet naar uit dat alle groeipijnen al achter de rug zijn.

Meer weten over Medicatablet: www.medicatablet.be.

Medicatablet werd ondersteund door het Innovatiecentrum. Wenst u meer informatie over de dienstverlening van het Innovatiecentrum? Neem dan een kijkje op www.innovatiecentrum.be.

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube