Motum

Een idee gebaseert op mieren

Toen Pieter Van Caesbroeck in 2010 met zijn ambitieuze plannen aanklopte bij het Innovatiecentrum fronsten we even de wenkbrauwen. Hij wilde als starter AGV’s (Automated Guided Vehicles, dus zonder bestuurder) fabriceren en op de markt brengen. En of dat niet genoeg was, wilde hij die ook nog eens volgens een innovatief besturingssysteem over de vloer laten bewegen. Ambitieuze plannen voor een starter...


Maar goed, ambitie is natuurlijk een eigenschap die iedere goede ondernemer moet hebben. Wanneer we daarenboven hoorden dat Pieter meer dan 20 jaar ervaring had in logistieke automatisering en een zeer duidelijk beeld had over de noden van de markt wisten we dat het goed zat. Dit was een verhaal met potentieel.

Het idee van Pïeter Van Caesbroeck was revolutionair voor de sector. ‘Momenteel worden AGV’s centraal aangestuurd.’ vertelt Pieter ‘Een server vertelt hen hoe ze best rijden en de AGV’s luisteren. Ik wil dit model omdraaien waarbij de AGV’s zelf nadenken en vooral rechtstreeks met elkaar communiceren en elkaar dus informatie doorgeven.  De mosterd voor dit model haal ik eigenlijk uit de dierenwereld. Mieren werken ook zo. Ze geven elkaar informatie door waardoor de hele groep voortdurend slimmer wordt.’

Een fantastisch idee, maar zo iets kan een starter natuurlijk nooit alleen uitwerken. Pieter Van Caesbroeck wist dit en maakte voor zijn ontwikkelingen slim gebruik van de kennis bij onze Vlaamse onderzoekscentra. Hij schakelde de Karel De Grote Hogeschool in voor het uitschrijven van de functionele specificaties, SIRRIS voor het opstellen van de software-architectuur, IBBT voor de ontwikkeling van slimme algoritmes voor de besturingssoftware en de Hogeschool West-Vlaanderen voor de interface van de software. Samen stapten ze naar de Vlaamse overheid (IWT) en verkregen ze innovatiesubsidies voor de ontwikkeling.

De samenwerking werpte zijn vruchten af. De innovatieve ambities zijn werkelijkheid geworden en zijn AGV’s worden momenteel in de markt gezet. En dit onder de toepasselijk merknaam ANTS.

Het bedrijf wil ondertussen verder inspelen op de groeiende markt van de e-commerce. Een O&O project aanvraag is goedgekeurd bij IWT in samenwerking met KULeuven en Ugent. “Wij beschouwen partnerships als een natuurlijk onderdeel van onze groei- en innovatiestrategie”, stelt Lieve Bussels. Samenwerking laat Motum duidelijk toe om sneller kennis op te bouwen en die kennis ook sneller te vertalen naar marktrijpe toepassingen.

In dit filmpje, speciaal gemaakt voor de lezers van Made in Kempen, nemen Pieter Van Caesbroeck en Lieve Bussels jullie mee in zijn zoektocht naar innovatie.

Meer info:

Innovatiecentrum provincie Antwerpen
Bjorn Kiekens
bjorn.kiekens@innovatiecentrum.be
T: +32 3 216 21 61
M: +32 473 66 21 57

Motum
Antwerpsesteenweg 161
2620 Hemiksem
www.motum.be

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube