NoStik

Wie ooit op cursus geweest is bij de Weight Watchers, kent allicht de producten van  het bedrijf ICB. De Teflon folies, vermarkt onder de naam NoStik, laten immers toe zonder vet te bakken of te braden. Sinds kort is er ook een ovenmandje op de markt. De machine om dit mandje te produceren, werd ontwikkeld met behulp van IWT steun.

http://www.innovatiecentrum.be/upl/img/pagina/foto%20ovenmandje.jpg

Johan Bergen is een bescheiden man. Toch heeft hij als zaakvoerder van het bedrijf ICB best wel iets om trots op te zijn. Het bedrijf produceert PTFE (Teflon) folies voor huishoudelijk gebruik. Jaarlijks rollen ongeveer 3 miljoen folies onder de merknaam NoStik van de band. In eigen land zijn vooral de oven- en panfolies gekend. In het Verenigd Koninkrijk zijn de teflon toastzakjes dan weer een grote hit. 90% van de productie is bestemd voor export. Europa is daarbij de belangrijkste afzetmarkt, maar ICB heeft klanten op alle continenten.

De Teflon folie is eigenlijk een Teflon gecoat glasvezeldoek. Toen Johan Bergen in 2009 contact opnam met het Innovatiecentrum verwerkte het bedrijf ook al teflon gecoat open gaas glasvezel voor gebruik als anti-aanbak rooster bovenop een conventioneel barbecue rooster. Johan Bergen was bovendien op het idee gekomen ook mandjes te maken van dit gaas. Deze mandjes bleken uitermate geschikt voor het bakken van ovenfrit of allerlei andere kleine voedingswaren.

Een eerste manuele productie liet toe de markt af te tasten. Omdat de vraag al gauw groter was dan men aankon, werd besloten een speciale machine te ontwikkelen die het gaas volautomatisch zou omvormen naar een stevig mandje. De uitdagingen waren groot. Niet alleen is Teflon erg glad en laat het zich dus moeilijk meenemen op een productielijn. Ook het lassen van Teflon, nodig om het mandje te vormen, is niet evident en vraagt zeer hoge temperaturen.

Het Innovatiecentrum ondersteunde ICB bij het indienen van een IWT kmo-innovatieproject. ICB verkreeg de subsidies voor de ontwikkeling van de machine. Ook via het Innovatiecentrum werd conctact gelegd met Sirris. Zij hielpen bij het zoeken naar een coating die het aankleven van het Teflon aan de lasbalken kon verhinderen. Daarnaast werkte ICB met een 5-tal onderaannemers voor mechanische en pneumatische onderdelen, ontwikkeling en software.

De ontwikkeling werd een succes. Intussen draait de machine en vinden de mandjes hun weg naar de markt. ICB overweegt nu al een upgrade van de machine om hogere productiesnelheden toe te laten.

www.nostik.com

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube