OJOO: locaties digitaal beleven en bespelen

De wereld is door de digitalisering een dorp geworden, maar de locatiegebonden stadsgames van OJOO gaan nog een stap verder: die willen er een heuse speeltuin van maken. OJOO is het geesteskind van Peter Symons, die hiermee inzet op spelenderwijs leren anno 2015.

Als pedagoog stond Symons aanvankelijk in het jeugdwerk, bij de vzw Habbekrats. Hij ontwikkelde er vormingsactiviteiten, maar stelde vast dat die veel voorbereiding vroegen en uiteindelijk maar door een beperkte groep werden gespeeld. Op die manier konden ze dus niet worden gecommercialiseerd, wat een vzw als Habbekrats nochtans ten goede zou komen. Digitalisering kon hier een oplossing zijn, en dat inzicht vormde een eerste basis voor OJOO.

Symons verhuisde naar Netlog, om te onderzoeken waarom de bezoekersaantallen er achteruit gingen. Conclusie: 70 procent van de gebruikers bezocht het platform om te daten, waarvoor het eigenlijk niet bedoeld was. Daarom werd besloten Netlog in drie takken op te splitsen, waaronder de specifieke datingsite TWOO. Hiervoor deed Symons de volledige ontwikkeling – van studie over productanalyse tot effectieve opbouw met developers. Als CMO stond hij daarnaast in voor de wereldwijde marketing en schaling. Toen TWOO aan een Amerikaans bedrijf werd verkocht, stond de teller op maar liefst 13 miljoen users, en had Symons de technische knowhow opgedaan om zelf een tool te ontwikkelen: de tweede basis voor OJOO.

Wat hij in gedachten had, was een revolutionaire mobiele app voor het maken, spelen, delen en verkopen van op locatie gebaseerde games, en dat vanaf élk mobiel toestel. “Maar het gaat verder dan games, iedereen moet het kunnen inzetten zoals hij wil”, licht Symons toe. “OJOO wordt een Wordpress-template, die developers zelf kunnen invullen met features, designs en content, zodat er eindproducten ontstaan als een audioguide, assesment tool, cursus, museumwandeling, vrijgezellenactiviteit, excursie, noem maar op. Spelenderwijs leren anno 2015, daar komt het op neer. En dat wereldwijd, gebruiksvriendelijk én betaalbaar, want een museum of school heeft vaak de middelen niet om zelf een app te bouwen.” Er bestaan natuurlijk wel GPS-gebaseerde games, maar die gebruiken de technologie en features van de mobiele telefoon niet ten volle, wat OJOO wél wil doen: fototoestel, audiofunctie, internet … – samen goed voor een veel vollere beleving.”

Een heuse investering dus, waar veel onderzoek en tests bij kwamen kijken. Zoals de integratie van beacons, of de toepassing van Unity, de de geïntegreerde authoring tool voor games. Hiervoor klopte Symons onder meer aan bij het IWT. “Ik heb er zelf veel kapitaal in gestoken, ben een Win-winlening aangegaan, en vervolgens zocht ik naar bijkomende subsidiemogelijkheden”, gaat hij verder. “De IWT-haalbaarheidsstudie heb ik overgeslagen, om mij meteen te focussen op de innovatiesubsidie, waar ik tot 250.000 euro kon krijgen. In november 2013 heb een businessplan voor de daaropvolgende twee jaar ingediend. Het Innovatiecentrum heeft mij hierbij vooral geholpen dat plan te verbreden, en te vertalen naar de aanvraagvereisten van het IWT. Mijn case is ontvankelijk verklaard, en vervolgens goedgekeurd voor 160.000 euro. Intussen is het onderzoek voor 80 procent afgerond.” Anders gezegd: let the games begin.

Meer info:

Innovatiecentrum Oost-Vlaanderen
Peter Rutten
peter.rutten@innovatiecentrum.be

M: +32 473 57 35 41

http://www.ojoo.com/nl/

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube