Oxypoint

Een innovatieve zuurstofkraan

Wat doe je als starter met een innovatief idee? Kies je ervoor dit zo lang mogelijk intern te houden of kom je ermee naar buiten en maak je volop gebruik van de expertise van anderen? Oxypoint, een Antwerpse starter die een innovatieve zuurstofkraan ontwikkelde, koos resoluut voor de weg van open innovatie.

In ziekenhuizen krijgen patiënten regelmatig extra zuurstof toegediend. Dit gebeurt via een neusbril waardoor extra zuurstof wordt toegevoegd aan de ingeademde lucht. Tot nu toe gebeurde dit op een weinig efficiënte manier. Ziekenhuizen stelden de dossering in op een continue niveau en er werd constant zuurstof vrij gegeven, zowel wanneer de patiënt inademt als wanneer hij uitademt. De Antwerpse starter Oxypoint zag dit probleem, omringde zich met experten en zorgde voor een efficiëntere oplossing.

Het principe van de Oxypoint technologie is eenvoudig: zuurstof wordt gericht toegediend tijdens de eerste fase van inhalatie, dus enkel bij het eerste deel van de inademing. Door deze pulsdosering verbruikt men tot 80% minder zuurstof, terwijl de medische parameters van de gebruiker (bloedgaswaarden & zuurstofsaturatie) behouden blijven. Een extra voordeel voor de therapie is dat de vochtbalans in neus, keel en mondholte behouden blijft, waardoor het comfort voor de patiënt verhoogt. Het Oxypoint-systeem zorgt voor een enorme kostenbesparing en is bovendien comfortabeler… een topinnovatie dus!

Maar hoe slaagt een startend bedrijf erin om zo’n idee om te zetten in een succesvol product? En hoe krijg je zo’n product succesvol gelanceerd en dan nog in de medische sector die alle gezondheidsrisico’s (terecht) schuwt? Wel, Oxypoint ging doelgericht op zoek naar partners om mee samen te werken.

Philip Hendrickx, één van de oprichters doet zijn verhaal.

“Oxypoint werd in 2011 opgericht door Dirk Borgonjon, de uitvinder van het systeem en mezelf. Dirk houdt zich bezig met het technische, terwijl ik de commerciële taken op mezelf neem. Een complementair team, maar natuurlijk niet erg groot voor zo’n ambitieus project. Daarom hebben we er vanaf het begin voor gekozen om experts bij onze start-up te betrekken. Eerlijk gezegd voelde dat initieel wat onwennig. Om goed samen te werken moet je immers je prille ideeën soms in detail uit de doeken doen. Natuurlijk probeerden we ons waar mogelijk in te dekken.  We beschermden onze ideeën met octrooien en sloten soms een NDA (geheimhoudingsovereenkomst) af met nieuwe gesprekspartners, maar het voelde in het begin toch soms aan alsof je het risico loopt om gekopieerd te worden. Wat achteraf steeds een ongegronde zorg bleek.

Als ik terugkijk op de voorbije twee jaar is het best wel indrukwekkend wie we allemaal inschakelden. Voor de ontwikkelingen werkten we samen met de Artesis Hogeschool (afdeling productontwikkeling), de Karel de Grote Hogeschool (onderzoeksgroep energie en duurzame ontwikkeling), de Universiteit Antwerpen (centrum voor zorgtechnologie), Flanders Inshape , SIRRIS, de productontwikkelaar Voxdale en de Universitaire ziekenhuizen van Gent en Antwerpen. Dat zijn dus 8 partijen waar je mee in zee gaat. En dan heb ik het alleen nog maar over de ontwikkeling zelf. Ook voor het zoeken naar financiering (bv. IWT-subsidies, startkapitaal,…) klopten we aan bij verschillende partijen. En ten slotte zijn er nog de vele initiatieven waarbij wij als starters zich konden laten coachen zoals Bryo en het Innovatiecentrum. Neem dat alles samen en je komt al snel tot meer dan 20 organisaties waarmee je je idee en dus ondernemersvertrouwen deelt.

Ondertussen is Oxypoint in haar 2de boekjaar en kijken we tevreden terug op het doorgelopen parcours. Dankzij het slim samenwerken staan we verder dan we ooit hadden durven dromen. Onze ventielen worden ondertussen in 7 ziekenhuizen gebruikt en we draaien voldoende omzet om een eerste werknemer in dienst te nemen. Ons innovatief ventiel is nu gelanceerd en we achten het mogelijk binnen de 5 jaar ons team uit te breiden tot 15 werknemers. Onze duidelijke keuze voor open innoveren met anderen ligt zonder enige twijfel mee aan de basis van deze snelle start. Maar er is meer. Waar we vroeger alleen een idee hadden, bezitten we nu dankzij de inbreng van al die andere partijen over een verkoopbaar produkt en knowhow die ons een enorme voorsprong geeft. En dat is volgens mij het grootste voordeel dat een starter heeft bij samenwerken in de geest van open innovatie. Je bouwt een voorsprong op ten opzichte van je concurrenten. Een idee is te kopiëren, maar onze knowhow en bijhorend netwerk die nemen ze niet zomaar over. Die bouw je op. Laat dat een tip zijn die ik andere starters wil meegeven. Begin niet op je eentje in je garage een prototype te bouwen. Dat is verleidelijk, maar het loont veel meer om snel een goed netwerk uit te bouwen en de daarbij horende kennis binnen te halen. En voor zij die niet weten waar te beginnen… passeer bijvoorbeeld eens bij het Innovatiecentrum, zij helpen ondernemers bij het vinden van de juiste personen die je kunnen bijstaan."

Meer info:

Innovatiecentrum provincie Antwerpen Oxypoint
Hans Haagdorens Schomstraat 15
hans.haagdorens@innovatiecentrum.be 2600 Berchem
T: +32 3 216 21 61 www.oxypoint.eu

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube