Partheas: innovatief wachtkamersysteem voor ziekenhuizen.

Ja, je bent netjes op tijd voor de afspraak van de gips voor dochter of zoonlief. Na een kwartiertje merk je dat je nog niet aan de beurt bent, en je weet niet meteen waarom het zolang duurt of hoelang het nog gaat duren. Vervelend toch? Intussen had je best nog wat andere zaken kunnen doen, of je niet zo moeten haasten.

Het Wolvertemse bedrijf Partheas ontwikkelde een innovatief wachtkamersysteem dat hier komaf mee maakt! Een interview met Koen Wauters van Partheas:

Patiënten beter informeren in de wachtzaal, hoe werkt dat?
Wij zorgen ervoor dat het ziekenhuis precies weet waar een patiënt zich bevindt vanaf het moment van inschrijving.  Onze oplossing bestaat erin om via de inschrijvingsbadge de patiënt zijn positie te bepalen doorheen het ziekenhuis.  Wij weten of de patiënt al (of nog) in het ziekenhuis is, in de juiste wachtzaal zit te wachten of niet, op consultatie is, in de cafetaria zit, enz. Deze informatie gebruiken wij om de patiënt te informeren over de wachttijd. Er is natuurlijk meer mogelijk.
Met deze data kan een hele waaier aan toepassingen worden uitgewerkt.  Een voorbeeld hiervan is het aaneensluiten van afspraken voor een bepaalde patiënt.  Werd een patiënt doorverwezen vanuit een raadpleging naar bv radiologie, dan is de aankomst van die patiënt op de nieuwe afdeling gekend en kan zijn wachttijd worden geminimaliseerd; ad hoc onderzoeken kunnen dadelijk worden ingepland, of uitgesteld op vraag van de patiënt naar een beter moment. Deze informatie wordt ook gebruikt om de wachttijden te berekenen en die tonen we dan vervolgens op informatieschermen in de wachtzaal. Het geeft de patiënt een veel beter zicht op wanneer zijn afspraakmoment zal doorgaan.

Wat wil dit zeggen voor ziekenhuizen in deze tijden van besparingen?
Deze oplossing laat toe om patiënten zelf zo mobiel mogelijk te maken. Ze krijgen informatie over wachttijden, en in functie van waar ze zich op dat moment bevinden, kunnen we aan de patiënt in de wachtruimte vragen om naar een consultatieruimte te gaan via de informatieborden. Dat zorgt voor heel wat efficiëntie-effecten en optimalisaties van de patiëntflow. Het biedt ziekenhuizen inzicht in hoe de patiënt zijn tijd doorbrengt in het ziekenhuis en hoelang hij aanwezig is en waar.  Dat biedt veel perspectief naar het optimaliseren van de patiëntbeleving.  Deze investering is voor een ziekenhuis teruggewonnen in minder dan 24 maanden.

Hoe zijn jullie erbij gekomen om zoiets te ontwikkelen?
Wel, de vraag kwam vanuit de sector zelf, maar met vernieuwende en baanbrekende technologie meteen de realiteit induiken is niet evident. Daarom zijn we gestart in de vorm van een 'pilootproject' voor de polikliniek van het ziekenhuis van AZ Herentals. Vanaf dan hebben we gemerkt dat hier echt vraag naar is.
Om van eenmalig project naar product te gaan, hebben we ons licht opgestoken bij instanties zoals Innovatiecentrum Vlaams-Brabant. Zo hebben we samen met hen een scherper beeld gekregen over hoe je zo'n toepassing verder in de markt kan zetten en waar er subsidiemogelijkheden zijn. Zo hebben we een bevraging en analyse uitgevoerd in een 15-tal campussen van algemene en universitaire ziekenhuizen om de noden te bepalen, en de oplossingen in onze toepassing aan te brengen.

En hoe zien jullie de toekomst?
Voor dit type van oplossingen zijn de verkoopscycli van de ziekenhuissector behoorlijk lang. Dat maakt het alvast een uitdaging om als jong, technologiebedrijf zelfstandig verder te evolueren. Anderzijds is er ook wel heel wat buitenlandse interesse en zo hebben we al presentaties gegeven van US tot Saudi-Arabië. Momenteel zijn we dan ook volop bezig met een investeerderstraject om die plannen te kunnen waarmaken. En denken we aan nieuwe features zoals een ‘panic button’ voor de US markt en een exclusieve badge die meteen ook als klantenkaart fungeert voor de Saudi-Arabische markt.

www.partheas.com
 

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube