PlayPass

Betalen met je festivalbandje? Het kan dankzij de jonge Antwerpse starter PlayPass

Festivalbandjes worden slimmer en leuker dankzij persoonlijke en hoogtechnologische chips. PlayPass, een jonge Antwerpse starter, gaat een stap verder: dankzij RFID-technologie is het mogelijk volledig cashloos te betalen. Snel, veilig en milieuvriendelijk!


De interesse in innoverende betaalsystemen op evenementen groeit. Het Antwerpse PlayPass ontwikkelt hier sinds 2012 software voor. Festivalbezoekers kunnen met een simpele swap van hun polsbandje alle eten en drank betalen. Het bedrijf heeft hiervoor de handen in elkaar geslagen met onder meer PayPal.

Hoe werkt het?

Na aanschaf van een ticket kan de bezoeker zich online registreren en zijn PayPal festival account opwaarderen door deze te linken met een paypal account of een credit card (zie video). Op het festival wordt deze account met de chip in het polsbandje gelinkt en kan je dankzij draadloze RFID/NFC-technologie ter betalingen uitvoeren. Op het ogenblik dat je polsband onder een bepaald bedrag gaat, wordt bij connectie met de cloud een call gedaan en geverifieerd of er nog voldoende credits op je paypal account staan. Indien dit zo is, wordt geld omgezet in virtueel geld en onmiddellijk opnieuw op de polsband weggeschreven. De transactietijd is momenteel al beperkt tot 6 à 7 seconden.

Closed-loop systeem: Snel, veilig en schat aan data

Hoewel de aankoop en installatie van de techniek niet goedkoop is, bewijzen de cijfers dat cashloos betalen voor een grotere omzet zorgt. De voordelen zijn evident: snellere en veiligere transacties en tevreden klanten. Transacties gebeuren zonder tussenkomst van geld of tokens waardoor de snelheid en veiligheid onafhankelijk is van de medewerkers op het festivalterrein. Bovendien is het systeem heel transparant voor de cateraars, die dezelfde avond de omzet van de dag weten. Ook is real-time rapportage mogelijk zolang de netwerkvoorziening werkt. Zo kan bijvoorbeeld op elk moment heel precies worden weergeven welk drankje waar, wanneer en in welke hoeveelheid wordt verkocht. En dan is er natuurlijk nog de schat aan data rond consumptiepatronen die in kaart kunnen gebracht worden. De organisatie kan deze informatie gebruiken om in de toekomst hun planning te verbeteren en een geïnformeerde partnerkeuze te maken.

Getest en geslaagd

PlayPass gebruikt zijn ruime ervaring met de organisatie van festivals om met IWT-steun eigen terminals en software te ontwikkelen. Het bedrijf koos voor “Power over Ethernet” technologie, waarbij zowel netwerk als stroom over één kabel gaan. Wordt de internetverbinding verbroken, blijft ‘offline’ bestellen en opwaarderen mogelijk. PlayPass schakelt dan over op 3DES-encryptie om de veiligheid (kraakbestendigheid) van de chips te garanderen.

De technologie werd voor het eerst succesvol gebruikt op het Low Festival in Benidorm te Spanje (zie video). Deze zomer konden de VIPs op de Lokerse Feesten ook al genieten van deze techniek. Graspop, Rock Werchter en verschillende buitenlandse festivals gaan ook in zee met het Antwerpse bedrijfje.

En dit is nog maar het begin…

RFID-toegangsbandjes zullen in de toekomst nog multifunctioneler en interactiever worden, zegt David De Wever van PlayPass. Stemmen voor je favoriete act? Je ouders toelaten je budget van thuis op te laden? Of toegang tot een exclusief online festivalnetwerk? Creatieve event professionals kunnen leuke custom-made toepassingen bedenken, die PlayPass dan verwerkt in de chip.

David De Wever, CEO van Playpass deed een beroep op het Innovatiecentrum vanaf het beginstadium van de start-up. Het Innovatiecentrum begeleidde hem bij het opzetten van de samenwerking met de Universiteit Antwerpen en ondersteunde vervolgens beide partners bij de aanvraag van een IWT subsidie. Het IWT kende Playpass 250 000 EUR steun toe, het maximum binnen het kmo-kanaal. Eerder had het Innovatiecentrum David al in contact gebracht met iMinds wat ook in een samenwerking resulteerde.

Meer info:

Innovatiecentrum provincie Antwerpen
Kurt Peys
kurt.peys@innovatiecentrum.be
T: +32 3 216 21 61
M: +32 479 80 30 08

PlayPass
Lamorinièrestraat 161
2018 Antwerpen
www.playpass.be
Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube