Postbuzz | Nieuws uit de buurt, binnenkort in je digitale postbuzz

Brievenbussen die uitpuilen van papieren advertenties. Handelaars die in een woonwijk flyers met kortingen gaan bussen. Briefjes bij de bakker waarop een tiener haar babysitdiensten aanbiedt. In deze digitale tijden klinkt het allemaal behoorlijk anachronistisch. Net daarom vormt de Postbuzz een perfect alternatief.

Postbuzz is een nieuw digitaal platform waarop buurtbewoners met elkaar communiceren en handelaars hun klanten beter en sneller kunnen bereiken. Via de computer of smartphone hebben gebruikers op elk moment toegang tot hun niet persoonlijke postberichten, uitgestuurd op basis van het geografische thuisadres.

De inhoud van de berichten varieert enorm: van informatie van stadsbestuur of lokale verenigingen, over oproepen (bijvoorbeeld “ik heb de krant van twee dagen geleden nodig”), tot waarschuwingen voor woninginbraken of aankondigingen van een buurtfeest. Alle buurtgerelateerde informatie gecentraliseerd op één platform: ziedaar het idee achter Postbuzz.

“Ons product komt aan verschillende behoeftes tegemoet”, aldus Geert Van Boven, founder en CEO van Geo Communications, dat Postbuzz ontwikkelde. “Mensen willen minder papier in de bus, ze willen mobieler communiceren, en ze willen digitalisering op laagdrempelige wijze in hun dagdagelijks bestaan integreren. Postbuzz is geen wereldschokkend of revolutionair hightech concept, maar het beantwoordt dus wél aan een maatschappelijke behoefte.”

“De reden waarom we er mee zijn begonnen, is dat digitale communicatie op buurtniveau vreemd genoeg nog niet bestond. Vooral omdat een buurt zélf toch al een soort sociaal medium is. Ok, er bestaan initiatieven als Streetpage, lokale Facebook-pagina’s of buurtmailings, maar dat is toch allemaal minder gericht en efficiënt. Toen we de open database met geografische adressen in België ontdekten, viel de puzzel helemaal in elkaar: er kon wel degelijk een internetalternatief worden gevonden voor papieren communicatie in de brievenbus.”

Het maximum aantal brievenbussen om een buurt te definiëren werd vastgelegd op 2000. Momenteel loopt een proeftuinproject in Ledeberg en Gentbrugge (zone 9050 in Gent). Van Boven: “Uiteraard stellen we de nodige drempelvrees vast, maar de penetratie van 10 procent in de proeftuin is alvast heel bemoedigend en werkbaar.”

Een nieuw concept dus. Bijgevolg was begeleiding en sturing meer dan welkom om dat in een werkbaar (proef)project te vertalen. Geo Communications klopte aan bij het Innovatiecentrum, en samen stelden ze een Lean Canvas op, een flexibel alternatief voor de standaard businessplannen die toch zelden worden gelezen. “Dat canvas was ideaal om ideeën te toetsen, het ondernemingsmodel in kaart te brengen en verdere stappen te bespreken. We zitten intussen een heel eind verder in dit startverhaal, maar we gebruiken we het nog altijd als toetssteen”, aldus Van Boven.

Het Innovatiecentrum bracht Geo Communications ook in contact te met iMinds Living Labs, een kennispartner die op een wetenschappelijk onderbouwde manier de oplossing voor en de communicatie rond het proefproject mee vorm gaf.

Postbuzz moet wijkversterkend werken”, besluit Van Boven. “Een goede buur is beter dan een verre vriend, zegt het spreekwoord. Daar willen wij heel concreet en op een hedendaagse manier op inspelen.” Wordt ongetwijfeld vervolgd, wanneer Postbuzz nationaal gaat, en dus letterlijk en figuurlijk ‘uit-wijkt’.

Meer info:

Innovatiecentrum Oost-Vlaanderen
Peter Rutten
peter.rutten@innovatiecentrum.be

M: +32 473 57 35 41

https://www.postbuzz.com/

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube