Prefamac

Myriam Schepers, gedelegeerd bestuurder van Prefamac: “Innovatie bewijst kwaliteit van je bedrijf”

Prefamac uit Lummen produceert chocolademachines. Aan kleinere chocolatiers leveren ze machines om chocolade te smelten en holle figuren of pralines te maken.  Voor industriële producenten vervaardigt Prefamac chocolade-overtrekmachines en koelinstallaties.


Gedelegeerd bestuurder Myriam Schepers: “In september bestaat Prefamac 25 jaar. Wij hebben er altijd een punt van gemaakt om niet onder de kerktoren te blijven en de nodige aandacht te besteden aan export. Vorig jaar haalden we 97% van onze omzet uit export. Het merendeel van onze klanten zit in Azië, maar ook in het Midden Oosten en Noord-Amerika ligt voor ons een erg mooie markt. Onze Belgische afkomst is enorm belangrijk. Belgische chocolade behoort - naast de Zwitserse - tot de top en fungeert dus als een visitekaartje. We komen uit het land van de chocolade en hebben ondertussen al meer dan 25 jaar ervaring: daardoor wordt de kwaliteit van onze machines minder in vraag gesteld.

Innovatie is in iedere sector heel belangrijk, dus ook in de onze. Het helpt om de kwaliteit van je bedrijf te bewijzen. Als je deelneemt aan een internationale beurs moet je kunnen uitpakken met nieuwe dingen. Anders blijf je er beter weg. Maar die innovatie moet niet altijd spectaculair zijn. Vaak gaat het om aanpassingen, verbeteringen aan bestaande machines. Producenten vinden het bijvoorbeeld erg interessant als je hun productie of een deel ervan kan versnellen. Of een machine-onderdeel te herwerken zodat je het sneller of beter kan poetsen bijvoorbeeld. Of waardoor het minder energie verbruikt. Daarnaast zoeken we ook voortdurend naar nieuwe toepassingen. Momenteel zijn we bezig met 2-D en 3-D: machines om chocolade in 2 of 3 dimensies te maken. Die zijn nu nog niet marktrijp, maar we moeten ons voorbereiden op de toekomst. Omdat de consument almaar meer verwacht: meer variatie, mooiere producten, nieuwe modellen, …. . Daarom willen wij klaar zijn om mee te kunnen evolueren met de klant. Innovatie zorgt voor het in stand houden van de omzet. Met enkel de huidige machines kan je over 10 jaar niet meer dezelfde omzet of omzetgroei realiseren. Om goed te innoveren moet je af en toe eens van omgeving veranderen, zo krijg je inspiratie en nieuwe ideeën. Maak je los van de dagdagelijkse routine, lees en studeer veel, dat opent nieuwe horizonten.”

Bekijk hier het filmpje uit de portretreeks Limburgse Innovatiehelden

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube