ProPoLiS | Verlijmen opent een wereld vol extra mogelijkheden

Op geregelde tijdstippen organiseert het Innovatiecentrum West-Vlaanderen “Research@Breakfast” sessies met als doelstelling een innovatief of vernieuwend onderwerp voor te stellen aan bedrijven, voornamelijk kmo’s, en dit terwijl je kan genieten van een kopje koffie en boterkoeken.

Op 18 november 2014 nodigden we KULeuven Campus Oostende uit, waar de onderzoeksgroep ProPoLiS een toelichting kwam geven.

ProPoLis is een onderzoeksgroep van de KULeuven, technologiecampus Oostende, die reeds meerdere jaren actief is op diverse facetten binnen het gebied van de maakindustrie. De laatste jaren voert deze dynamische groep diverse korte en middellange onderzoeksprojecten uit op (vezelversterkte) polymeren, samengestelde lichtgewichtstructuren en de hiermee verweven verbindingstechniek verlijmen.

Tijdens deze ontbijtsessie informeerde Dr.ing. Stijn Debruyne van de Onderzoeksgroep ProPoLis de deelnemers over de mogelijkheden van verlijmen in huidige industriële toepassingen.

Verlijmen kan een belangrijk deel uit maken van het succesverhaal van een product. Er zijn diverse redenen waarom je kan kiezen voor verlijmen; nl. het is gewichtsbesparend, geeft veel mogelijkheden tot het uitbreiden van functionaliteiten, een sterke verhouding performantie/prijs,… Parallel met de vele voordelen zijn er ook een aantal aandachtspunten waar je als bedrijf best op let.

Een sterk evoluerende verbindingstechnologie met veel toekomst! Het verlijmen speelt een hoofdrol in het industriële productontwerp van morgen en biedt ontwerpers extra troeven!


Stijn Debruyne: “Een van de doelstellingen van ProPoLiS is samenwerkingen opzetten met Vlaamse kmo’s. Verschillende geïnteresseerden, uit de volgeboekte sessie, kwamen na afloop van de presentaties langs met concrete vragen. Een 3-tal bedrijven legden een innovatiecase voor waarin KULeuven technologische ondersteuning kan geven. Het innovatiecentrum volgt de leads mee verder op en speelt hierin een ondersteunende rol. (bv. zoeken naar subsidies, aanbrengen van extra partners). Deze ochtendmeetings zijn ideaal om op een snelle, toch gemoedelijke manier, kennis te maken met ondernemingen uit diverse sectoren. Een goede manier om als onderzoeksinstelling de vinger aan de pols te houden van het kmo-landschap uit de regio.

Bij elke sessie polsen we naar de bevindingen van de deelnemers. Zo blijven we alert om de kwaliteit van onze events hoog te houden.

Evaluatie Research@Breakfast 18 november 2014:

Wenst u een Researchmeeting bij te wonen? Neem dan snel een kijkje in de agenda die je terugvindt op de website van het Innovatiecentrum.

Wil je als kenniscentra, universiteit of hogeschool een innovatief of vernieuwd onderwerp voorstellen tijdens een ontbijtsessie? Contacteer ons dan via westvlaanderen@innovatiecentrum.be

Meer info:

Innovatiecentrum West-Vlaanderen
Rudy Deschepper
KULeuven campus Oostende
Onderzoeksgroep ProPoLiS
stijn.debruyne@kuleuven.be
pol.coudeville@kuleuven.be
frederik.desplentere@kuleuven.be 
Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube