Punch Powertrain

Cor van Otterloo, CEO Punch Powertrain

Punch Powertrain uit Sint-Truiden maakt automatische transmissies en hybride systemen voor wagens. Door voortdurend aandacht te schenken aan innovatie kende het bedrijf een forse groei.


CEO Cor van Otterloo: ”De voorbije jaren hebben we een sterke groei doorgemaakt waardoor we nu ruim 350 medewerkers hebben op onze site in Sint-Truiden. Daarvan werken 150 mensen in de R&D-afdeling. Dat cijfer geeft meteen aan hoe sterk wij inzetten op innovatie. Maar ook in onze andere afdelingen is het aantal werknemers enorm gegroeid, dankzij die voortdurende vernieuwing. Momenteel is onze hybride aandrijflijn ons meest innovatieve product omdat er een heleboel nieuwe technologieën samenkomen in die ene aandrijflijn.

In de automotive-sector is innoveren een absolute must als je niet achterop wil raken. Onze R&D-afdeling komt regelmatig met heel goede ideeën. Maar om al onze ambities waar te maken, werken we ook nauw samen met een aantal partners. Dat kunnen andere bedrijven zijn, maar ook kennisinstellingen zoals universiteiten en hogescholen en instituten als Flanders’ Drive en het Innovatiecentrum Limburg. Wij doen veel beroep op deze externe partners omdat we daardoor meer kennis verwerven, een frisse kijk krijgen op zaken en het ons ook helpt om ons netwerk verder uit te breiden.

Door zo sterk in te zetten op innovatie gunnen we onze klanten al een blik in de toekomst. Klanten waarderen het dat hun leverancier niet alleen een huidig product maakt, maar ook al een visie presenteert over de komende 10 jaar. Bovendien stimuleert het de huidige verkoop van onze transmissie enorm. Innovatie geeft een enorme boost aan ons imago en onze naamsbekendheid in de markt. Mede daarom zijn wij dit jaar - samen met Indupol - ook hoofdsponsor van het Belgische Solar Team. De Solar Race is een wedstrijd over 3000 kilometer voor voertuigen die door zonneenergie worden aangedreven en wordt 1 keer per jaar in Australië gereden. Alle kennisinstellingen willen hierbij hun beste beentje voorzetten en wij willen dit jaar heel graag dat het Belgische team wint.

Om te innoveren moet je af en toe je intuïtie volgen. Die is lang niet altijd verkeerd. Kijk goed naar wat je klanten willen en doe het dan gewoon. Natuurlijk moet je het idee goed onderbouwen en moet je een bussinesscase hebben, maar gevoel en gewoon gezond verstand zijn ook zeer welkom.”

Bekijk hier het filmpje uit de portretreeks Limburgse Innovatiehelden

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube