Quomak

Hoe maak je een sojasaus zonder allergenen? Een niet alledaagse uitdaging voor een alledaags probleem. Het  Leuvense Quomak, vond het antwoord!

Quomak is een onafhankelijk onderzoeks- en adviescentrum actief in het domein van de hartige voedingsproducten. Ze draagt als innovatieve trendsetter het concept 'clean label' of producten zonder E-nummers (http://nl.wikipedia.org/wiki/E-nummer), hoog in het vaandel. Steevast worden de laatste technologieën en trends nauwgezet opgevolgd om de meest kwalitatieve ingrediënten te kunnen gebruiken. Ze ondersteunen voedingsbedrijven bij de ontwikkeling van nieuwe verse salades (bv kip-curry salade), Aziatische roerbaksauzen, stevia ketchup of hartige vegetarische nuggets. Quomak bespreekt je wensen, bekijkt wat technisch haalbaar is, stelt stalen voor, helpt bij de introductie in het eigen bedrijf en geeft nadien verdere ondersteuning bij de opvolging van het product.

Een aantal van die ingrediënten veroorzaken echter voedselallergieën. Soja is één van die ingrediënten. Te mijden in je dieet met andere woorden! Maar laat sojasaus nu net dé smaakmaker bij uitstek zijn voor vele hartige producten omwille van zijn volle en uitgesproken umami smaak (http://nl.wikipedia.org/wiki/Umami). Voor Yves Vleminckx en zijn team is sojasaus dan ook een zeer belangrijk ingrediënt en in de meeste van zijn producten aanwezig. Alleen zou ze allergeen vrij moeten zijn. Nood aan alternatieven dus. Echter geen van de bestaande alternatieven voldoet aan de vereisten.

Onderzoek naar een nieuw type sojasaus was nodig. Quomak ging, als actief lid van Flanders' FOOD, de competentiepool voor de voedingsindustrie, bij hen te rade. Flanders' FOOD haalde het Innovatiecentrum Vlaams-Brabant erbij. Samen werden de mogelijkheden besproken. Welke kennis moest opgebouwd worden, welke kennispartijen konden ondersteuning bieden en via welke kanalen kon het project gefinancierd worden? Voor de technische uitvoering werden 2 Vlaamse kenniscentra betrokken bij het onderzoek. Intern werd het bedrijf tijdelijk versterkt met een thesisstudent. Voor de financiering werd het KMO programma van het IWT aangesproken. Via een IWT haalbaarheidsstudie werd zowel de technische als economische haalbaarheid van een nieuw type allergenenvrije sojasaus onderzocht. Deze studie werd in de zomer met succes afgerond. Hoewel er nog verder ontwikkelingswerk nodig is om de saus effectief te kunnen maken, werd er toch reeds beslist om voor de productie ervan een nieuwe locatie te zoeken. Quomak zal het eerste bedrijf zijn dat zich op de Feed Food Health campus te Tienen gaat vestigen.

Meer info:

Quomak | www.quomak.be
Innovatiecentrum Vlaams-Brabant | Katie Van den Bulck | 016 31 10 81

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube