Renier Natuursteen

Renier: steenharde innovatie

Gekoppeld aan het juiste vakmanschap levert blauwe hardsteen schitterende, natuurlijke en vooral duurzame  producten. Niks aan veranderen, zou je zeggen. Toch wordt ook hier geïnnoveerd…

Renier Natuursteen verwerkt blokken Belgische blauwe hardsteen tot afgewerkte producten, zoals tegels, dorpels en vensterbanken. Daarbij gaat nogal wat van het basismateriaal verloren: structurele fouten in de steen zoals barsten en open kooladers zorgen voor verlies. Maar ook gewone visuele fouten die geen verzwakking inhouden, zoals witte lijnen, witte vlekken, grijze fossielen en dergelijke, zijn niet aanvaardbaar voor de klant. Uiteindelijk bestaat gemiddeld meer dan 50% van een blok natuursteen uit afval of zaagresten. Deze zaagresten worden momenteel verkocht en gerecycleerd als grint in de wegenbouw.

Renier is op zoek gegaan naar een hoogwaardiger bestemming. Het idee: recupereer het materiaal en verlijm het alsnog tot platen. Daaruit kunnen dan weer tegels en gevelplaten worden gezaagd. Maar hoe pak je dat aan? In de eerste plaats is er het formaat van de stukken hardsteen. Dat kan niet zo maar willekeurig zijn. Dus moet alles eerst verwerkt worden tot strips in enkele  maten, die in een vast patroon kunnen worden geplaatst. De maatnauwkeurigheid is hierbij heel belangrijk: dat een strip op zichzelf een millimeter afwijkt in breedte valt niet op, maar eenmaal geplaatst in een samengestelde plaat, levert dit een spleet op van 1 millimeter en dat valt wel op. En nog belangrijker, de lijmverbinding wordt daarmee onaanvaardbaar verzwakt.

En daarmee komen we op een tweede uitdaging: het verlijmen. Een samengestelde gevelplaat weegt honderden kilo’s. De mechanische eisen zijn extreem. Daar komt nog bij dat zo’n plaat overgeleverd is aan weer en wind. Temperatuurverschillen van 70°C en daarbovenop nog regen, wind, UV en vorst. En dat gedurende jaren. Welke lijm kan daar tegen? Sirris heeft onderzoek gedaan hiernaar in samenwerking met LCS, gekoppeld aan de nodige testen bij WTCB. Dat wil zeggen: op laboratorium schaal.

Een volgende stap -de derde uitdaging- is productie op industriële schaal. Handmatig enkele platen samenstellen is één ding, maar machinaal honderden platen samenstellen uit kleine strips, verlijmen en manipuleren met 100% betrouwbaarheid is nog wel wat anders. Renier zocht samenwerking met twee machinebouwers: één uit België voor het verlijmen en één uit Italië voor het verzagen en samenstellen van de strips. Lijmexpert LCS die in de eerste fase geadviseerd had omtrent de lijm, bleef ook in deze fase betrokken.

Ondertussen is een spin-off opgericht, waarin zowel de productie als verkoop is ondergebracht. De eerste platen zijn geproduceerd. Op ‘Interieur Kortrijk’ zijn de nieuwe producten onder de naam ‘Zebra’ geïntroduceerd bij het grote publiek.

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube