Ridley

Jochim Aerts, CEO van Ridley Bikes: “Focus niet alleen op productinnovatie”

Fietsenfabrikant Ridley Bikes uit Paal-Beringen produceert competitiefietsen. Het bedrijf is vooral actief in disciplines als wegwielrennen, cyclocross, mountainbike, tijdrijden, triatlon en piste. CEO Jochim Aerts werd van jongs af aan gedreven door de drang naar ontwikkeling. “Als jonge wielrenner was ik al met mijn product bezig. Die productgedrevenheid maakt Ridley tot wereldmarktleider op het gebied van innovatie in de aerodynamica. In 2002 ontwikkelden we het oversized balhoofd dat we toen spijtig genoeg niet gepatenteerd hebben, maar dat nu een industrie-standaard is. Ondertussen hebben wij verschillende patenten op andere aerodynamische ontwikkelingen. We ontwikkelden voor het fietsframe een combinatie tussen stijfheid, gewicht en comfort die niemand kan evenaren. En er zijn nog een aantal mooie producten in de toekomst.


Innovatie is voor Ridley enorm belangrijk. Omdat we enkel competitiefietsen maken, zijn we een kleinere speler. We kunnen niet opboksen tegen de marketingcampagnes van de grote producenten. Daarom moeten wij het verschil maken in ons product. Om deze innovatieprojecten tot een goed einde  te brengen, hebben wij een vrij grote R&D afdeling. Die wordt nog eens ondersteund door de lokale universiteiten Leuven, Gent en Delft.

Ook werken we nauw samen het Innovatiecentrum. Onze innovatie-adviseur Bert legde uit hoe wij IWT-subsidiedossiers kunnen indienen. En hij ligt ook aan de basis van Bike Valley, een samenwerkingsverband tussen 5 bedrijven uit de buurt die allen actief zijn in de fietssector.  Omdat je met 2 altijd slimmer bent dan alleen. Stel je dus voor wat gebeurt als 5 bedrijven gaan samenwerken om tot een ultiem product te komen! Het Innovatiecentrum was de lijm tussen die verschillende bedrijven en heeft er voor gezorgd dat die 5 neuzen allemaal in dezelfde richting staan.

Ik raad collega-ondernemers aan om alle aspecten van innovatie te bekijken.  Innoveren heeft niet enkel met product te maken. Het gaat ook over hoe je je product in de markt zet, hoe je je klant een betere bediening geeft dan je collega’s. Dus innovatie in de breedste zin van het woord, van A tot Z van alle stappen binnen je bedrijf.”

Bekijk hier het filmpje uit de portretreeks Limburgse Innovatiehelden

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube