Robojob

Intuïtieve bediening van machines

De verspaningsindustrie wordt steeds competitiever. Seriegroottes verkleinen, leveringstermijnen worden korter en CNC-operatoren zijn steeds moeilijker te vinden. Dit tekort aan operatoren vertaalt zich in een steeds zwaardere loonkost.

Helmut De Roovere zag de problemen in de sector en speelde hier slim op in. Hij stelde zich de vraag of alle handelingen van een ‘dure’ CNC-operator wel nodig zijn. Hij zag al snel dat operatoren veel tijd steken in het beladen en ontladen van CNC-machines. Bovendien was dit repetitief werk, dezelfde ruwe stukken werden keer op keer ingeladen en dezelfde afgewerkte stukken ontladen.

Voor grote series bestaan er geautomatiseerde oplossingen, maar er bestonden geen betaalbare oplossingen voor kleine en middelgrote series. Helmut De Roovere begreep dat er een markt was voor deze machines en richtte in 2007 het bedrijf Robojob op.

Om een vlotte markttoegang te garanderen zorgde Robojob ervoor dat het toestel geen robotkennis vraagt aan de operator en dat het dus intuïtief te bedienen is. Bovendien garandeert Helmut De Roovere dat de CNC-machine ten allen tijden toegankelijk blijft voor de operator. Het robotysteem van Robojob neemt dus niet de plaats in van de CNC-operator, noch figuurlijk, noch letterlijk. Dit was een verstandige keuze, het robotsysteem positioneert zich hierdoor duidelijk als een hulp voor de CNC-operator.

De ontwikkeling van een nieuwe machine is natuurlijk een hele opgave. Het is een investering die zich pas op termijn terug verdient. Voor een startend bedrijf is dit niet evident. Daarom was Helmut bijzonder tevreden met de steun die hij kreeg van het IWT voor zijn innovatie. Dankzij deze subsidie kon hij de machine ontwikkelen. Voor het aanvragen van deze subsidie deed hij een beroep op Bjorn Kiekens van het Innovatiecentrum. Niet alleen voor de ontwikkeling zelf werd steun bekomen, ook op de 2 octrooien die Robojob aanvroeg werd steun verkregen. Robojob heeft nu een sterk product dat kan genieten van een octrooibescherming waardoor het bedrijf klaar is voor toekomstige groei.

Meer info:

Innovatiecentrum provincie Antwerpen
Bjorn Kiekens
bjorn.kiekens@innovatiecentrum.be
T: +32 3 216 21 61
M: +32 473 66 21 57

Robojob
Industriepark 12
2220 Heist-op-den-berg
www.robojob.be

 

 

 

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube