Runners' Lab - De volledig geïndividualiseerde loopschoen

In de Runners’ Lab winkels, die onder het concept van Keep On Running vallen, kan je een loopschoen kopen. Aan de hand van meetresultaten kunnen de beweeganalisten van Runners’ Lab jouw voettype en looppatroon gedetailleerd analyseren en schoenen of steunzolen adviseren.

Op deze wijze willen de beweeganalisten eventuele (sport)blessures voorkomen. Runners’ lab wil echter nog een stap verder gaan: de volledig geïndividualiseerde loopschoen. Om zijn marktaandeel te beschermen en zelfs te vergroten wil het bedrijf zijn wetenschappelijke aanpak verder in de verf zetten door de ontwikkeling van individueel aangepaste schoenen “custom made footwear”. Indien het dit kan realiseren, zou dit een wereldprimeur zijn die een enorm concurrentieel voordeel kan opleveren.

Het doel van dit project is om individuele loopschoenen te ontwikkelen, gebaseerd op een 3D scan van de voeten, motionscan van de wervelkolom en een gang- of loopanalyse met drukplaten en highspeed camera’s.Hiervoor diende Runners’ Lab een "frame" te ontwikkelen van tussenzolen met bijhorende steun- en schokdempingselementen en een aangepast bovenwerk die op basis van anatomie en biomechanica een correct gangpatroon garanderen waardoor overbelasting van gewrichten, spieren en ligamenten verminderd wordt.

Voor deze studie werd onderzoek gedaan naar type van leesten, type steunelementen, plaatsing van steunelementen en de integratie van het looppatroon in de concepten. Naast de onderbouw werd ook de bovenbouw onder de loep genomen om onderzoek te verrichten naar materiaalkeuzes, hielfixator, vetersystemen en verstevigingstechnieken. Tot slot werden uitgebreide veldtesten uitgevoerd door testpersonen.

En wie mee is met de laatste ontwikkelingen zal niet verbaasd zijn dat 3D printing hier om de hoek komt kijken…

Dit project is een mijlpaal voor de toekomstige groei van Runners’ Lab. Het vele onderzoek had zijn prijskaartje dat voor een stuk werd gesubsidieerd via een KMO-innovatiesubsidie bij het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Het Innovatiecentrum begeleidde Runners’ Lab bij de aanvraag.

Meer info:

Innovatiecentrum provincie Antwerpen
Bjorn Kiekens
bjorn.kiekens@innovatiecentrum.be
T: +32 3 216 21 61
M: +32 473 66 21 57

Runners' Lab
De Weven 7
3583 Paal-Beringen
www.runnerslab.be

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube