Safety Product

Wat een paal voor u kan doen!

Bij een botsing tegen een klassieke verlichtingspaal is de klap voor de inzittenden vaak groot. Men komt met een grote snelheid tot stilstand, wat veel schade kan aanrichten voor het menselijk lichaam.


Tevens loopt men ook het risico dat de passagierskooi zich zo vervormt dat de inzittenden geplet worden. Het bedrijf Safety Product heeft de ‘ZIPpole’ uitgevonden om dit te voorkomen. De ZIPpole is een paal die zich plooit bij impact om de klap op te vangen. Het plooien zorgt er voor dat de wagen gecontroleerd wordt afgeremd, dat het motorblok niet op de schoot van de inzittenden wordt geduwd en dat ook de schok dus niet door de inzittenden dient te worden opgevangen.

De ZIPpole is een verlichtingspaal die CE gemarkeerd is volgens de vereiste norm voor verlichtingspalen, EN40 en tevens ook volgens de norm voor passieve veiligheid voor infrastructuur, EN12767.

De ZIPpole wordt vervaardigd uit hoogwaardig staal waardoor de hoeveelheid materiaal tot de helft verminderd wordt in vergelijking met de klassieke paal. Het inventieve ontwerp, tevens gepatenteerd, laat toe dit product te maken in een automatische productielijn, met minder verbruik van energie omdat er niet gelast dient te worden. Dit zijn dus 2 belangrijke voordelen voor het milieu.

De 3 grote doelstellingen bij de ontwikkeling van deze nieuwe verlichtingspaal werden behaald:

 • de hoogste veiligheidsklasse volgens de norm EN12767
 • een sterk concurrentiële marktprijs
 • een milieu vriendelijk product


Bij de ontwikkeling van de ZIPpole heeft Safety Product gebruik gemaakt van de financiële steunmaatregelen van het IWT voor de ontwikkeling van innovatieve producten en diensten. Er werd eerst een innovatiestudie uitgevoerd om op een aantal technologische vragen antwoorden te vinden: Welke zijn de relevante normen? Wat is de keuze van materiaal en vorm van de paal? Wat is de beste productiemethode? En zijn er ook andere toepassingsgebieden mogelijk? Hiervoor werd samengewerkt met een kennisinstelling. Het gevolg van deze samenwerking is, naast het beantwoorden van de vragen, dat ook de eigen kennis in sterke mate werd verhoogd. Na het succesvol afronden van de innovatiestudie werd een innovatieproject ingediend en goedgekeurd. In het innovatieproject werd verder gewerkt met de resultaten uit de innovatiestudie. Verschillende types paal werden bekeken en na een grondige evaluatie werd er één geselecteerd. Hiervan werd een prototype gebouwd in samenwerking met een onderaannemer. Dit prototype werd tenslotte met succes beproefd in een crashtest waar het de hoogste normering behaalde.

Bij het opstellen van de 2 IWT dossiers heeft Safety Product zich laten begeleiden door een innovatieadviseur van het Innovatiecentrum provincie Antwerpen, Danny Bobrowicz. Hij was het klankbord bij het opstellen en uitvoeren van het dossier en bij de rapportering aan het IWT.

Ondertussen heeft Safety Product veelbelovende contacten over gans Europa voor de verkoop van hun innovatieve verkeerspaal. 

Meer info:

Innovatiecentrum provincie Antwerpen
Kurt Peys
Kurt.peys@innovatiecentrum.be
T: +32 3 216 21 61

Safety Product
Beverlosesteenweg 100
2243 Pulle
www.safety-product.eu
Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube