Setraco | Innoveren en verduurzamen van het productieproces in de internationale seafood-markt.

Setraco te Veurne is een belangrijke speler in de internationale seafood-markt. Het bedrijf importeert zowel grondstoffen als afgewerkte producten, hoofdzakelijk uit Azië. De belangrijkste afzetmarkten zijn de retail en industriële klanten in Europa en daarbuiten.

Het gamma bestaat uit: 

 • garnalen (type scampi’s), visfilets, weekdieren, schelp- en schaaldieren; 
 • oriental fingerfood: oosterse snacks; 
 • bereidingen: added value food; 
 • industriële toepassingen: halffabrikaten en de versafdeling (chilled, gekoeld, niet diepgevroren).

Het bedrijf trok recent een transformatieproces op gang. Waarbij  een productieproces van Normandië naar Vlaanderen werd getransfereerd. Daarnaast werd bij Setraco een innovatietraject opgestart. Dit alles in het kader van een transitie naar F³ - Food Factory of the Future met focus op world class & smart production.
In de aanloop naar het innovatieproject werden in eerste instantie twee voorbereidende onderzoeken uitgevoerd met steun van de KMO-portefeuille (Technologieverkenning) bij enerzijds  KU Leuven-Kaho St. Lieven te Gent en anderzijds bij de Food Pilot (van Flanders Food) te Melle.

Op basis van deze resultaten werd een KMO-innovatieproject bij het IWT ingediend om het productieproces van seafood op een aantal cruciale punten te verbeteren. Dit betrof zowel voedingstechnologische,  machinetechnische als procesmatige aspecten. Naast Kaho St. Lieven werd ook UGent (Department of Food safety and Food Quality) en de Food Pilot aangesproken om een deel van het onderzoek uit te voeren.

Gezien de goede score op het vlak van kwaliteit, innovatie en de gemaakte kennissprong. En door de hoge valorisatie van de geplande investeringen en tewerkstelling in Vlaanderen. Werd het KMO-innovatieproject door het IWT goedgekeurd. Het innovatiecentrum stond in voor de begeleiding van de aanvraag.

Voor de omvangrijke investeringen en opleidingen die het bedrijf voor ogen had werd gelijktijdig Strategische Transformatie Steun bij het Agentschap Innoveren en ondernemen aangevraagd en goedgekeurd.

Het bedrijf Setraco bewijst hiermee dat door een goede samenwerking tussen experts, externe adviseurs en wetenschappelijke kenniscentra met steun van de Vlaamse overheid, een belangrijke stap kan gezet worden in het innoveren en verduurzamen van zijn productieproces in een internationale en steeds veeleisende context.

Gedelegeerd bestuurder Geert Sonneville getuigt: "De begeleiding door het innovatiecentrum zorgde ervoor dat de juiste kenniscentra correct werden geïdentificeerd. Hierdoor konden een aantal innovatieprojecten sneller worden gelanceerd. Dit liet ons toe om beter en efficiënter te anticiperen op de veranderende marktomstandigheden."
 

Meer info:

Innovatiecentrum West-Vlaanderen
Dominique De Geest
dominique.de.geest@innovatiecentrum.be
M: +32 473 54 04 70

Setraco
Ondernemingenstraat 7
8630 Veurne
www.setraco.be
Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube