Sowepo | Een sociale werkplaats die het idee had om iets met hoppescheuten uit eigen streek te gaan doen

Hoppescheuten

Er was eens... een sociale werkplaats die het lumineuze idee had om met hoppescheuten uit eigen streek iets extra’s te gaan doen. Het eindresultaat is niet alleen een lekkere confituur, maar ook een business model dat er toch enigszins anders uitzien...

De sociale werkplaats Sowepo in Poperinge is toeleverancier en maatwerkbedrijf voor andere organisaties. Ze gaan naar de markt met 3 werkvormen: een sociale werkplaats, een arbeidszorgcentrum en enclavewerking. Ze zijn met deze manier van werken vrij afhankelijk van de marktconjunctuur en de hoeveelheid en het soort opdrachten van hun klanten. De vraag rees hoe ze hier best konden op inspelen en waar voor hen ook aanvullende opportuniteiten lagen.

Sowepo liet zich begeleiden door het Innovatiecentrum West-Vlaanderen om een aantal toekomstscenario’s uit te werken door middel van een innovatiestrategiebegeleiding. Uit deze oefening groeide het idee om op basis van hoppescheuten een gelei of een confituur te maken. Door met een eigen product op de markt te komen zou Sowepo ook een eigen branding kunnen voeren en iets minder afhankelijk worden van hun traditionele klanten.

Om dit confituurproduct technologisch verder uit te ontwikkelen werd Sowepo samengebracht met het Kenniscentrum Voeding van Katho in Roeselare. Hier werd met financiële steun van het IWT de technologische haalbaarheid van het concept onderzocht. Dat dit een schot in de roos was kan u vandaag proeven in het product ‘Houblonesse’.

De bedrijfsleider: “Naast twee concrete projectideeën had deze oefening een bijkomend effect op mijn mensen. Er werd op een meer systematische manier nagedacht over mogelijke  toekomstrichtingen van Sowepo. Er werd ons ook aangeleerd hoe we uit de verschillende mogelijkheden de beste keuzes kunnen maken, die het best tegemoetkomen aan de missie die onze organisatie heeft vastgelegd. We hebben kunnen kennismaken met een aantal technologische, economische en sociale trends die van invloed zullen zijn op onze organisatie. Een ander belangrijk effect was het teambuildende karakter van de oefening.

Meer info:

Innovatiecentrum West-Vlaanderen
Dominique De Geest
dominique.de.geest@innovatiecentrum.be
M: +32 473 54 04 70

Sowepo
Vlaanderenlaan 25-27
8970 Poperinge
www.sowepo.be
Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube