Spronken

Spronken Orthopedie uit Genk is gespecialiseerd in het maken van orthesen, prothesen en revalidatiehulpmiddelen.


Eigenaar-bestuurder Leon Spronken: “Met ons nieuwe project, het intelligente infuus, begeven we ons op een andere markt. In samenwerking met Xios Hogeschool ontwikkelden we een intelligente infuushouder die de flow van medicatie bij een patiënt registreert. Verpleegkundigen worden vaak overbelast door oproepen van patiënten wiens infuus leeg is. Ze gaan dan eerst kijken wat er scheelt, moeten vervolgens een nieuw infuus halen en daarna weer terug naar de kamer om het infuus te vervangen. Met onze intelligente infuushouder kan de verpleging op één centraal punt de toediening van het infuus opvolgen.

Dat levert verschillende voordelen op: de computer registreert welk product op welk moment aan de patiënt wordt toegediend, wat een extra controle inhoudt. Ook wordt gecontroleerd of het product juist wordt toegediend: loopt de vloeistof niet te snel of te traag? Als er dan een patiëntoproep komt, kan de verpleging meteen een nieuw infuuszakje meenemen. Dat bespaart nodeloos over- en weer geloop tussen patiënten en verpleegpost.

Voor het ontwikkelen van de nodige technologie klopten we aan bij het Innovatiecentrum Limburg. Zij brachten ons in contact met onderzoekers van Xios Hogeschool in Hasselt. De samenwerking met Xios verliep optimaal en we waren verbaasd over de hoeveelheid kennis en knowhow die zij in huis hadden. Enige minpuntje aan de samenwerking met een school is dat het project iets langzamer gaat, omdat er niet voldoende middelen zijn om de projecten snel af te kunnen werken.

Je kan een innovatieproject een stukje laten subsidiëren, maar het grote deel komt toch uit eigen middelen. Op dit moment testen we de infuushouder in het ZOL waar we enkele patiënten monitoren. Zo kunnen we nagaan of het systeem goed werkt en er geen bugs zitten in de software. Aan de artsen en verpleegkundigen wordt gevraagd feedback te geven om ons nieuwe systeem te optimaliseren. Ook vooraf hadden we hen gepolst over ons project en zij waren meteen zeer enthousiast. Dat gaf eigenlijk de doorslag om het traject in gang te zetten.

Als je wil innoveren, moet je eerst nagaan of de markt geïnteresseerd is in dat product. Want als er geen behoefte aan is, moet je de vraag gaan creëren en wordt het veel moeilijker.”

Bekijk hier het filmpje uit de portretreeks Limburgse Innovatiehelden

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube